26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Politolog: komunální volby přinesly malou revoluci

21. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/43 Antonín Koniáš, 21.10.2010

Výsledky víkendových komunálních a senátních voleb hodnotí v rozhovoru pro KT politolog MICHAL PEHR. V čem jsou podle něj překvapivé? Jaké změny vyvolají?

Překvapily vás něčím výsledky právě proběhnutých voleb?

Pozitivním signálem je zvyšující se volební účast a v průměru také kandidovalo více lidí. Oproti posledním komunálním volbám se například účast voličů zvýšila o dvě procenta. To jsou nesporná pozitiva těchto voleb. Jinak jsem přílišné překvapení nezažíval. Voliči vyjádřili pravicovým stranám „mírnou“ nespokojenost s prováděnou politikou reforem a je jen otázkou, zdali budou české pravicové strany výsledek reflektovat a podřídí tomu svoji dosavadní politiku. Zklamání z voleb nepochybně zažívá ODS, ale i Věci veřejné, jakkoli tato strana prezentuje volby jako své vítězství, což považuji za pozoruhodný mediální tah.

Na analýzy je sice ještě brzy, troufnete si přesto odhadnout, jaké změny by mohly výsledky voleb přinést?

Každopádně bude v pravicových stranách sílit volání po změnách politického kurzu a zmírnění reforem. Nepochybné ale také je, že řada radnic získá levicové vedení nebo zde dojde ke změně. Řada velkých měst byla totiž od devadesátých let pod naprostým vedením ODS a to se nyní jistě změní. V tomto smyslu je možné hovořit o jisté revoluci v komunální politice i v českém politickém systému.

Čím si vysvětlujete nečekaně vysoký zisk mandátů KDU-ČSL v komunálních volbách? A co to signalizuje?

Považuji to za dobré znamení pro KDU-ČSL. Zhruba 3 000 mandátů a tři, respektive čtyři kandidáti, kteří postoupili do druhého kola senátních voleb, je jistě úspěch – obzvláště v situaci, kdy strana propadla v parlamentních volbách. Samozřejmě je otázkou, kolik senátorů strana nakonec získá. V případě počtu mandátů získaných v komunálních volbách je to jeden z nejlepších výsledků pro zavedené politické strany. Nicméně pro činovníky lidové strany to v žádném případě není přílišný důvod k radosti. Problémem je totiž rozložení získaných mandátů, což do značné míry relativizuje volební úspěch. Lidovci ztratili svůj vliv v některých svých tradičních baštách – větších městech, kde byli dřív tradičně zastoupeni (např. České Budějovice, Plzeň, ale i Příbram). Podobným problémem je jejich zastoupení v jednotlivých krajích. Až na malé výjimky dopadla strana špatně v českých krajích, jako je Ústecký, Karlovarský kraj, ale dnes i střední Čechy atd. Výsledek lidovců v těchto volbách bych tak přirovnal ke světlu, o němž nevíme, zdali je to záblesk naděje, světlo na konci tunelu, nebo bludné světélko. Uvidíme, co členové s touto šancí udělají. V zásadě bych všem v této straně doporučil, aby přemýšleli nad tím, jak zatraktivnit svůj program. Je zapotřebí se ptát po náladách voličů, přinášet nové myšlenky do politických soubojů, získávat nové členy a příznivce. V neposlední řadě je nutné lépe komunikovat a využívat své stávající členy i příznivce. V žádném případě tato strana nesmí opouštět své přesvědčení a hodnoty.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou