26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Policisté se sešli u sv. Michala

11. 10. 2016

|
Tisk
|

Za pokoj a bezpečí se modlili ti, kteří mají pomáhat a chránit. Do olomouckého kostela sv. Michala minulý čtvrtek putovali věřící policisté z celé republiky.

Vydání: 2016/42 Papež jmenoval nové kardinály, 11.10.2016

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


V chrámu zasvěceném patronovi všech ozbrojených složek je přivítal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Kostel zaplnili nejen uniformovaní policisté. Ke společné modlitbě za pokoj a bezpečí v naší zemi a za ty, kdo tyto hodnoty každodenně střeží, za padlé policisty, za oběti trestných činů a mimořádných událostí pozvala Křesťanská policejní asociace. Do Olomouce dorazili i hosté ze Slovenska, kde na rozdíl od Česka v řadách policie pracují i kaplani.
„Úkolem křesťanů je vydávat svědectví o Kristu ve světě a důležitým úkolem křesťanských policistů je vydávat toto svědectví v policejním světě,“ uvedl plukovník Martin Lebduška, vedoucí územního odboru Policie ČR v Přerově a dodal: „Často si říkáme, že Pán Bůh je náš nejvyšší velitel. A při zákroku se mnohdy dostáváme do situací, že se nám on jako ten třetí ve dvoučlenné hlídce docela hodí.“ Jak říká plukovník Lebduška, nemalou roli pak hraje i připomínka směru, který udává evangelium. „Policisté se často brodí v bahně lidské společnosti. Potřebujeme si proto připomínat přísliby i naději, které přes všechny bolesti tohoto světa máme,“ připomíná. V neposlední řadě se podle něj muži zákona musejí vyrovnat se vším, co jejich práce přináší.
Arcibiskup Jan Graubner policistům zdůraznil, že jakkoliv musejí dbát na dodržování řádu a práva a vynucovat ho, často musejí také zakročit, měli by si zachovat milosrdné srdce.
Pořádající Křesťanská policejní asociace (KPA) je zapsaným spolkem, který ve svých řadách sdružuje příslušníky a zaměstnance Policie ČR a policejních škol. Vedle této pouti určené nejen členům policejního sboru, ale i široké veřejnosti pořádá asociace další bohoslužby, včetně ekumenických, pro konkrétní složky policie. Žehnají se také prapory, připravují policejní svatby i pohřby někdejších policistů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou