23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Policie odhalila sektu, kde týrali seniorky

3. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/23 Osobnost kněze a šejka Aloise Musila, 3.6.2008

Policie v Brně odhalila minulý týden sektu, jejíž čtyřiasedmdesátiletý duchovní vůdce léta týral a zneužíval k téměř otrocké práci seniorky.

Muž se situoval do role duchovního vůdce a jeho žena do pozice „královny“. Podle žaloby kolem sebe shromáždil skupinu tří seniorek. Připravil je prý nejen o majetek, ale bral jim i důchody a nechal je do úmoru dřít na stavbě své vily i ve svém vinohradu u Mikulova. „Nebudu opakovat fráze o lhostejnosti sousedů. Skupina pravděpodobně žila za plotem, na soukromém pozemku. Okolí nevědělo, jaké tam panují podmínky, že ženy žijí v chatrčích. Věřily, že způsob jejich života i podmínky jsou správné a bohulibé. Měly před očima spásu a konec světa měl být v dosahu – snad už příští rok,“ vysvětluje Martin Kořínek, který se zabývá studiem sekt. Mezi oběťmi je osmasedmdesátiletá žena, její dvaapadesátiletá dcera a další devětapadesátiletá žena. Policie však uváděla, že v sektě bylo sdruženo pět žen. Některé do ní vstoupily už před 20 lety. Oběti muž trýznil hladem natolik, že je znalci přirovnali kvůli značné podvýživě k vězňům z nacistických koncentračních táborů. „Jsou v natolik špatném psychickém stavu, že jejich výslech ani nebudu žádat,“ uvedl státní zástupce Arne Nekula.
Muž se s nimi seznámil coby bylinkář, který je léčil. Policie případ objasnila poté, co svého vůdce jedna z členek sekty odmítla poslouchat. Muž ji za to zavezl na psychiatrii. Právě tam se žena svěřila zdravotníkům.
Jak říká Martin Kořínek, nebezpečí, že lidé propadnou podivné náboženské skupině, příliš neovlivňuje despekt části společnosti k zavedeným církvím. „Nevybíráme si podle antipatií, ale sympatií. Lidé v sektářském hnutí věří, že oni jediní mají pravdu, jsou do svého hnutí zamilováni. Kritizují své okolí: církve, konzum a komerci. Sektářská skupinka však může vzniknout i uprostřed etablované církve,“ upozorňuje Kořínek.
Obviněný muž leží podle informací médií ve vážném zdravotním stavu v nemocnici v Břeclavi. Termín zahájení soudního procesu proto nelze určit.
(čtk, mach)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou