26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poláci na špici mezi přistěhovalci

24. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/48 Žít v souladu s přírodou, 24.11.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Největšími kočovníky v Evropě jsou Poláci. Uvádějí to nejnovější data Evropského statistického úřadu. Kdyby všichni naši severní sousedi, kteří míří do zahraničí, pocházeli z jednoho města, vylidnilo by se každoročně město o velikosti Katovic (cca 300 tisíc). Na tento trend dokázala zareagovat i církev.

„V Paříži, Londýně i v dalších městech Evropy i USA působí celá řada polských kněží. A polští dominikáni zřídili své středisko pro Poláky v Dublinu,“ sděluje KT polský dominikán Tomáš Dostatni z Lublinu. „V Irsku je nás hodně. Bylo to znát i při nedávném kvalifikačním zápase Irska s Polskem, kde na stadionu v Dublinu fandilo červenobílým na 25 tisíc ´irských´ Poláků,“ dodal.
„Věřící z Polska jsou velkým darem pro katolickou církev v této zemi a všichni jsou zde velmi vítáni,“ vyjádřil se nedávno pochvalně o polských katolících v Anglii westminsterský kardinál Cormac Murphy O’Connor. Učinil tak před svým kolegou – polským kardinálem Glempem v Londýně při slavnostní bohoslužbě k 90. výročí polské nezávislosti. Poláků v Británii je asi jeden milion a naprostá většina z nich jsou katolíci. Počty katolíků se tak v této ostrovní zemi díky polské přítomnosti zvedly asi o 20 %. „Pomáhají nám přinášet evangelium Britům,“ doplnil kardinál O’Connor.

SOBOTNÍ ŠKOLY
„Nejsou to jen katolíci, i když těch je většina, ale v Británii žije také několik tisícovek polských luteránů a organizují se tam v polských farnostech,“ řekl KT Radoslaw Lazarz, učitel filozofie a etiky z Vratislavi. V případě Polska šlo podle něj o několik emigračních vln – ta první se datuje dokonce do 19. století a z ní žijí v zahraničí už jen potomci s polskými jmény. Stále silná je ale generace polských emigrantů v Británii, která se zde usadila po 2. světové válce, když Polsko ovládli komunisté – to je v současnosti nejstarší žijící generace. A pak je zde střední generace z 80. a 90. let a nakonec mladí lidé, kteří odešli pracovat do zahraničí jako občané EU.
Jeden ze způsobů, jak si již po řadu desetiletí Poláci v Británii udržují svou národní identitu, je existence tzv. sobotních škol. Jen v Londýně a okolí je takových škol asi stovka. Zde se děti z polských rodin učí polskému jazyku, kultuře a tradicím. Vyučování probíhá vždy od začátku září do konce června. Zřizovatelem těchto škol je Polská vzdělavatelná společnost.
Jen část Poláků žijících v zahraničí má však v úmyslu se tam i usadit, mnozí z nich se zase vracejí domů. Důvody, proč odešli do světa, jsou podle Lazarze pracovní. Většina z nich totiž pochází z východní části Polska, která je dosud hodně odkázaná na zemědělství. Jelikož moderní technika snižuje počty lidí, kteří se mohou zemědělstvím uživit, řada mladých z těchto oblastí odchází. Ale nejsou to prý jen cizí země, kam tito mladí směřují. Třeba Varšava je dnes přeplněna mladými Poláky. V poslední době se prý už tolik nevyplatí hledat práci mimo Polsko, a tak se spíše posiluje trend, že venkov se v rámci téže země pozvolna přesouvá do měst a velkoměst.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou