26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poezie zní náměstím. Pusťe si ji

10. 3. 2015

|
Tisk
|

Chcete si poslechnout verše katolicky orientovaných básníků Bohuslava Reynka, Ivana Diviše či Ivana Martina Jirouse? Ale i jiných? Na pražském náměstí Míru je to od minulého pondělí možné. Kavárník a kulturní aktivista Ondřej Kobza tu totiž nainstaloval svůj poeziomat.

Vydání: 2015/11 Františkův 'zázrak', 10.3.2015, Autor: Aleš Palán

Příloha: Diecézní zpravodajství KT 11

Jde o plechovou rouru zabudovanou v zemi, ze které se po zmáčknutí příslušného tlačítka ozve přednes poezie. Něco jako jukebox, který je ovšem zadarmo, stojí na frekventovaném místě a neline se z něj hudba. Poté co ve veřejném prostoru instaloval Kobza piána a šachovnice, přišel právě s vlastním nápadem na poeziomat. Kromě Prahy by ho chtěl umístit v dalších městech a hlavně ukázat, že oživit ulice může každý.
„Nápad se zrodil na mých poutích do Petrkova, kde jsem přátelům recitoval verše Bohuslava Reynka,“ vzpomíná Kobza. Stál o to, aby vybrané básně v poeziomatu recitovali sami autoři. Archivní nahrávky vyhledal ve spolupráci s ČRo Vltava, verše mladých básníků nahrál u sebe v kavárně. Zahájení provozu poetického unikátu byl přítomen i ministr kultury Daniel Herman, který si jako prvního pustil Egona Bondyho. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou