16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Podoba staroboleslavského areálu setkání je na světě

22. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/30 Rodina na cestách, 22.7.2009, Autor: Tomáš Kutil

I ve Staré Boleslavi jsou už přípravy na návštěvu papeže Benedikta XVI. v plném proudu. Pražské arcibiskupství představilo předpokládanou podobu celého areálu, kde se bude konat bohoslužba s papežem.

„Mše svatá se bude konat na Proboštské louce na severozápadním okraji města,“ sdělil architekt Pavel Šefl, který podobu areálu navrhuje. Pódium pro Svatého otce bude podle něj jednoduché a důstojné, jeho stěny pokryje bílá látka a podlahu zakryje červený koberec. „V návrhu jsem využil i podobu sv. Václava,“ dodal architekt, a zdůraznil tak propojení papežovy návštěvy s tradiční národní svatováclavskou poutí. Areál setkání má podobu trojúhelníkového pozemku. „Pódium postavíme v jeho středu při jižním okraji a od něho se jako do otevřené dlaně budou vějířovitě rozkládat sektory pro věřící,“ přibližuje architekt Šefl. Každý sektor je navržen pro 1 200 – 1 500 lidí, celkově se počítá zhruba se 30 tisíci návštěvníky. Na louku se přitom vejde přes sto tisíc lidí, takže své místo podle pořadatelů dostane každý, kdo sem dorazí. Výhodu budou mít ovšem ti, kdo si pořídí místenky, jež budou distribuovat jednotlivé farnosti. Místenky jsou zdarma a lidé si je mohou ve farnostech objednávat do konce července. Každá vstupenka umožní jejímu majiteli vstup do konkrétního sektoru. Ostatní vpustí organizátoři poté do volných sektorů nebo až za ně, na volné prostranství. Po celém areálu však pořadatelé rozmístí velkoplošné obrazovky, takže vidět na papeže by měl opravdu každý. Lidé sem mohou přijet buď hromadně se svou farností, anebo individuálně. Velké změny čekají i samotnou Starou Boleslav. „Budeme opravovat cesty a jednáme s Českými drahami o úpravě nádraží. S autobusovými dopravci zase řešíme posílení spoje Praha – Stará Boleslav,“ sdělil starosta dvojměstí Ondřej Přenosil. Doprava bude podle něj přivedena z rychlostní silnice R10 a v centru města bude dostatek parkovacích ploch pro auta i autobusy. Areál setkání nebude od parkovacích míst daleko, takže všude bude možné dojít bez problémů pěšky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou