23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Plesy a veselí vystřídá půst

21. 2. 2017

|
Tisk
|

Plesové a masopustní veselí ve farnostech vrcholí o tomto víkendu. Osmá neděle v mezidobí je před postem tou poslední v zelené liturgické barvě. Na Popeleční středu ji vystřídají fialová mešní roucha.

Vydání: 2017/8 Plesy a veselí vystřídá půst, 21.2.2017, Autor: Jiří Macháně

Už samo označení závěrečných dnů hojnosti slovem „masopust“ v sobě skrývá „opuštění masa“ (podobně jako karneval z latinského carnelevare znamená doslova „dát pryč maso“). Popeleční středou se také tradičně uzavírá od Nového roku trvající období zabijaček, svateb a zejména oblíbených plesů.
Řada farních společenství možnost pořádání tanečních zábav teprve objevuje a rychle jich přibývá. Jiné farnosti, místní charity či církevní společenství letos slavily už čtvrtstoletí podobné zábavy otevřené i pro širokou veřejnost. „Farní ples dává farnost dohromady a otevírá ji navenek,“ říká pastorální teolog Michal Opatrný z Teologické fakulty Jihočeské univerzity. „Církev má být mimo jiné společenstvím, a to doslova: dělat něco společně – nejen slavit mši svatou nebo uklízet chrám, ale také se bavit. Když pozveme na ples i lidi, kteří do kostela nechodí, dáváme jim šanci zažít naše společenství,“ připomíná Michal Opatrný.
Masopustní veselí v průvodu masek ohlašuje usebrané liturgické období. „Půst je vhodným časem pro to, aby se zintenzivnil duchovní život prostřednictvím posvátných prostředků, které nám církev nabízí: jsou jimi půst, modlitba a almužna,“ vybízí papež František v poselství k postní době, které přinášíme v tomto čísle na stránce Spiritualita.
Papež zde připomíná zvláště podobenství o boháči a Lazarovi. A upozorňuje na moc peněz. „Apoštol Pavel říká, že kořenem všeho zla je láska k penězům. Ta je hlavním motivem korupce a zdrojem závisti, hádek a podezírání. Peníze nás nakonec mohou ovládat a stát se tyranským idolem,“ varuje papež František.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou