16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Piaristé ve Strážnici slaví

4. 2. 2013

|
Tisk
|

O minulém víkendu si moravská Strážnice připomněla slavné výročí – 380 let od chvíle, kdy do ní přišli zástupci Řádu zbožných škol (piaristé). S přestávkou zaviněnou čtyřiceti lety nesvobody zde rovněž po celou dobu působí.

Vydání: 2013/6 Tříkrálová sbírka skončila rekordem, 4.2.2013, Autor: Jaroslav Šubrt

Významné výročí si o víkendu se strážnickými farníky během slavnostní bohoslužby připomněl královéhradecký biskup Jan Vokál. „Řád zbožných škol je už sice 380 let starý, ale právě v naší době jsou jeho cíle velmi aktuální – měli bychom se k nim připojit. Důraz kladený nejen na výuku, ale také na výchovu dětí a mládeže, na jejich osobnostní rozvoj, stejně jako na formování jejich rodičů – to je něco, co soudobé školství zanedbává a na co často zapomínáme. Z toho důvodu si velmi vážím toho, že ve Strážnici stále působí živá komunita bratří piaristů, kteří tyto hodnoty do naší společnosti vnášejí,“ zdůraznil biskup Vokál. Během kázání pak připomněl blahodárné působení piaristů i ve své mateřské diecézi, a to konkrétně v Litomyšli.

V současné době působí ve Strážnici a třech okolních farnostech tři piaristé z Polska. Zvláštní pozornost věnují především místní mládeži. Vyučují náboženství na školách, organizují letní tábory, výlety a další zajímavé akce.

Zdejší působení piaristů ocenila na úvod slavnostní mše sv. místní starostka Renata Smutná, když prohlásila, že „obyvatelé Strážnice si moc dobře uvědomují, jak významně ovlivnil historii města právě příchod bratří piaristů na začátku 17. století“. Po Mikulovu se Strážnice totiž stala teprve druhým místem mimo Itálii, kde se členové tohoto řádu, vesměs Italové, v roce 1633 usadili.

Posláním piaristů bylo od počátku jejich vzniku šířit zbožnost a vzdělání mezi dětmi a mladými lidmi. Ve Strážnici proto krátce po svém příchodu založili kolej a gymnázium. A že se italským bratřím na jihu Moravy zdejší prostředí velice zamlouvalo, dokládají následující řádky z dopisu bl. Petra Casaniho, který zde též krátkou dobu půso-
bil:

„Je to radostný, krásný, hostinný, příjemný kraj; chléb je vynikající, víno zdravé; maso, mléko, ryby, voda, ovoce, zelenina a vše ostatní je chutné; cítím se tady dobře a za to Bohu vzdávám díky!“ Casani patřil k nejbližším spolupracovníkům zakladatele řádu sv. Jana Kalasanského.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou