26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pestrou hudbou k oslavě Boha

18. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/47 Co víme o Romech?, 18.11.2008, Autor: Jan Paulas

Již pátý ročník hudebního festivalu VOX 2008 proběhne v sobotu 22. listopadu od 14 do 22 hodin v prostorách pražského Komunitního centra Matky Terezy (U modré školy 1, Praha 11, metro C – Háje). Akci pořádá vydavatelství Rosa spolu s Arcidiecézním centrem pro mládež Praha a Občanským sdružením Pyramida. Více o ní hovoříme s koordinátorkou festivalu Lucií Haschkovou.

Čím chce VOX 008 zaujmout v záplavě dnešních nejrůznějších hudebních festivalů? Co výjimečného nabízí?

VOX 008 chce přinést průřez tím nejlepším z tvorby hudebních skupin reflektujících poselství evangelia. Hudba prezentovaná na VOXu by měla být vyjádřením svobody uměleckého projevu bez hranic konfesí. Při výběru účinkujících se snažíme o to, aby během festivalu na jednom pódiu vystoupili nejen interpreti zavedení, ale i ti, kteří nás zaujali, i když zatím nejsou příliš známí.

Už z programu je vidět, že na festivalu nabízíte velkou žánrovou pestrost: od popu a folk-rocku přes world music, gospel až po worship. Na koho byste letos zvlášť upozornili?
Z těch, kteří na festivalu vystoupí poprvé, bude určitě zajímavá africko-česká skupina Nsango Malamu, která se věnuje zejména interpretaci afrických duchovních písní, a jistě i Jana Peřtová se skupinou, jež představí svůj nový projekt – zhudebněné biblické žalmy. Mezi stálice festivalu patří východočeský Oboroh. Podruhé na VOXu vystoupí britský hudebník John de Jong se skupinou, který na loňském ročníku sklízel velké úspěchy. Zakončení festivalu již tradičně patří stylu worship – tentokrát v podání i v Čechách oblíbené slovenské skupiny Lámačské chvály.

Přesto, nebojíte se žánrové pestrosti, která předpokládá hudebně tolerantní publikum?
Žánrová pestrost je dramaturgickým záměrem našeho festivalu. Snažíme se, aby se v každém ročníku objevilo něco nového i co se týká žánrů. V minulých letech to byly například afro-americké spirituály v podání výborného mužského acapelového kvintetu Vockap, předloni hip-hop tria Wessani a loni jazz-folk s prvky latiny skupiny Bezefšeho. Letošní novinkou v tomto směru je gospel reprezentovaný sborem Gospel Limited v doprovodu výborných instrumentalistů.

Počítá festival i s mimopražskými návštěvníky nebo s rodiči, kteří dorazí s dětmi?
Počítá a jsou velmi vítaní! Mimopražským návštěvníkům nabízíme po předchozí dohodě levné ubytování v ADCŽM Nazaret v nedalekých Kunraticích. Rodiny s dětmi snad potěší, že děti do šesti let mají na festival vstup zdarma a vstupenky pro děti od 6 do 12 let stojí 60 Kč. Rodinám, které přijedou na festival s menšími dětmi, letos poprvé nabízíme možnost využít náš dětský koutek, kde se dětem budou věnovat kvalifikovaní dobrovolníci. Na děti obecně festival myslí ještě i jinak. Benefiční výtěžek bude věnován účelovému zařízení Teen Challenge Praha, křesťanské organizaci, která pomáhá mladistvým s problémem závislosti na drogách. Během festivalu bude přímo na místě k dispozici občerstvení či možnost nákupu knih, CD, DVD aj.

VOX již pátým rokem navazuje na dřívější festival z 90. let Vox clamantis. Nakolik se od té doby proměnil?
Festival se poprvé konal v roce 1990. Když vydavatelství Rosa připravovalo první ročník, činilo tak v upřímné touze udělat něco dobrého a smysluplného pro rozvoj a povznesení domácí křesťanské hudební scény, která byla za dob totality zcela zatlačena za zdi chrámů a modliteben a na veřejnost mimo výše zmíněné prostory prakticky nesměla. Od té doby se naštěstí mnohé změnilo. Nemění se ale skutečnost, že VOX od samého počátku byl a je festivalem ekumenickým, a snahou zůstává, bez ohledu na denominační příslušnost, společně oslavovat Boha.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou