16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pedagogové se poprvé sešli na Svatém Hostýně

28. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/35 Proč tolik prší, 28.8.2009

Na Svatém Hostýně vzniká nová tradice. Minulou sobotu se zde konala historicky první učitelská pouť. „Chceme vyprosit všem pedagogickým pracovníkům Boží požehnání do přicházejícího nového školního roku, proto jsme zvolili termín na konci prázdnin,“ vysvětlil organizátor Lubomír Vývoda.

Pouť zorganizovala Matice Svatohostýnská ve spolupráci s Centrem pro školy Arcibiskupství olomouckého. Zúčastnilo se jí přes sto učitelů, což předčilo očekávání organizátorů. „O pouti jsem se dozvěděla u vás v Katolickém týdeníku,“ prozradila nám učitelka ZŠ Věra Polášková, která na Sv. Hostýn přijela z Březolup na Uherskohradišťsku. „Přijela jsem hlavně ze zvědavosti, kolik učitelů se zúčastní, ale také proto, že mám moc ráda Svatý Hostýn. Ochranu Panny Marie při svém povolání určitě potřebujeme,“ vysvětlila svou účast.

Cílem je poznat se

„Snažíme se docílit toho, aby se věřící učitelé společně sešli, navzájem se poznali a vytvořili společenství,“ upřesnil smysl poutě Vývoda a dodal, že se pedagogové často potkávají na různých školeních a seminářích během školního roku, avšak nevědí o sobě, že jsou věřící. Během setkání představily pracovnice olomouckého diecézního centra projekt Vstupy do škol, který nabízí základním a středním školám besedy s různými náboženskými tématy. Chceme, aby naše děti věděly, co je to křesťanská tradice, na níž je založená naše kultura,“ vysvětluje Helena Polcrová z olomouckého arcidiecézního centra pro školy. Padesát vyškolených lektorů nabízí ve školách například témata církevních svátků, které jsou zároveň svátky státními, besedy o významných budovách ve městech, k nimž nepochybně patří kostely, či představení Bible. „Snažíme se žákům říci, že biblické příběhy nejsou mýty ani legendy i že místa, která se v nich objevují, skutečně existují,“ dodává Polcrová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou