16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Péče o prosperitu rodiny

10. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/2 Pečuje církev o rodinu?, 10.9.2004, Autor: Josef Zeman

NÁRODNÍ CENTRUM PRO RODINU
Čeští a moravští biskupové ve svém prohlášení z dubna 1999 uvádějí, že rodiny se netěší úctě, kterou by si zasloužily, zvláště ty početnější se prý setkávají někdy až s pohrdáním. Dále naši biskupové píší, že celková atmosféra lhostejnosti vůči rodinám se podepisuje na snižujícím se počtu sňatků, počtu dětí a hrozivém množství rozvodů. To jsou jistě pravdivá a alarmující slova. K podpoře rodin založila Česká biskupská konference Národní centrum pro rodinu. Jak konkrétně přispělo a přispívá svou činností ke změně této atmosféry a trendu?

Shromažďujeme odborné poznatky, monitorujeme politická a správní rozhodnutí týkající se rodiny a zkoumáme jejich dopady. Naším posláním je také spojovat důležité odborné poznatky (naše i zahraniční) a vytvářet prostor pro setkávání odborníků a zainteresované veřejnosti. Vedle spolupráce s Papežskou radou pro rodinu a institucemi jiných biskupských konferencí rozvíjíme intenzivní spolupráci s našimi i zahraničními prorodinnými organizacemi. Zúčastňujeme se mezinárodních konferencí o rodině s cílem přinášet nové zkušenosti a podněty do našeho prostředí. Každoročně pořádáme mezinárodní konference o rodinné politice v Senátu Parlamentu České republiky i další odborné konference a semináře vztahující se k tématu rodiny. Z větších konferencí vydáváme sborníky, které pak citují odborné publikace. Naše centrum se také podílelo na formulaci legislativních a programových návrhů prorodinných opatření KDU-ČSL, což napomohlo faktu, že se téma podpory rodiny s dětmi dostalo také do Programového prohlášení vlády. Spolu s Asociací center pro rodinu je Národní centrum pro rodinu též hlavním koordinátorem oslav 10. výročí Mezinárodního roku rodiny (2004). Zdá se, že se postupně daří dosáhnout toho, aby problém nepříznivého populačního vývoje nebyl řešen pouze jednotlivými propopulačními ekonomickými stimuly, ale spíše soustavnou péčí o celkovou prosperitu rodin a jejich celospolečenskou podporou. Tak jako je činnost Národního centra pro rodinu otevřená společnosti, je stejně zaměřena i práce Center pro rodinu v jednotlivých diecézích, která rodinám nabízejí především možnost setkávat se u nejrůznějších příležitostí a sdílet se navzájem. Taková setkání rodinám umožňují mimo jiné snižovat nejistotu a zvyšovat odolnost vůči negativním vnějším tlakům.

PhDr. JOSEF ZEMAN, ředitel Národního centra pro rodinu
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou