26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Patronka nezištné lásky

6. 9. 2016

|
Tisk
|

„Nesme v srdci její úsměv a rozdávejme jej těm, které potkáváme na své cestě, zejména trpícím lidem,“ kladl papež František na srdce tisícovkám dobrovolníků i všem, kteří se uplynulou neděli účastnili svatořečení Matky Terezy.

Vydání: 2016/37 Patronka nezištné lásky, 6.9.2016, Autor: Martin T. Zikmund


Na 120 tisíc lidí se navzdory přísným bezpečnostním opatřením nakupilo na svatopetrském náměstí, aby se účastnilo dvouhodinové slavnostní bohoslužby, které předsedal papež František. Koncelebrovalo na 70 kardinálů, 400 biskupů a více než 1 700 kněží. V předních řadách usedlo na dvacet státních delegací včetně indické a nedaleko od nich 1 500 bezdomovců z různých italských měst, které sem přivezly právě Misionářky lásky. Vysoký počet policistů zvýšil účast o celých tři tisíce osob.
Radostné napětí těch, kteří sem dorazili z různých koutů světa, bylo takřka hmatatelné. „Lidé se k sobě chovali ohleduplně, atmosféra byla usebraná a velmi slavnostní,“ telefonoval KT z Říma Petr Birčák, který se vydal do Říma se dvěma přáteli. Zástup na začátku zazpíval „Misericordias sicut Pater“ (Milosrdní jako Otec), hymnu Svatého roku. Ostatně svatořečení Matky Terezy mnozí považují za jeho vyvrcholení. Následovala litanie ke svatým a poté papež František sedící pod rudým baldachýnem slavnostně pronášel v latině konsekrační formuli: „Beatam Teresiam de Calcutta Sanctam esse decernimus et definimus“ (Usnášíme se a stanovujeme blahoslavenou Terezu z Kalkaty za svatou). Vzápětí vypukl jásot. „V tu chvíli takřka nebylo slyšet slova,“ říká český poutník.
Jelikož se v těchto dnech v Římě konalo zároveň setkání dobrovolníků z celého světa a byly jich zde desítky tisíc, nepřekvapilo, že papež se ve své promluvě obracel hlavně k nim – vždyť Matka Tereza se stala jejich patronkou. „Dnes odevzdávám tuto příznačnou postavu ženy a řeholnice všem dobrovolníkům. Ona ať je vaším vzorem svatosti!“ řekl papež. „Ať nám tato neúnavná vykonavatelka milosrdenství pomáhá stále více chápat, že jediným kritériem naší činnosti je nezištná láska, oproštěná od každé ideologie a každého pouta a určená všem,“ zdůraznil František.
Mezi vládními delegacemi nechyběla ani indická, kterou tvořilo dokonce 11 členů i s ministrem zahraničí. Přítomen byl také primátor hlavního města Nového Dillí Arvind Kejriwal, jenž ve svých studentských letech sloužil u Misionářek lásky jako dobrovolník. „Každý Ind by měl být na Matku Terezu hrdý,“ pronesl navíc minulý týden v rozhlasovém projevu indický premiér Narendra Modi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou