26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Patronem novinářů je svatý František Saleský

23. 1. 2006

|
Tisk
|

Slyšela jsem, že sdělovací prostředky mají své patrony. A že patronem novinářů je svatý František Saleský. Čím byl tento světec blízký žurnalistům? Slaví katoličtí novináři tento svátek? Kdo jsou patrony dalších médií?

Vydání: 2006/4 Pojmenovávání veřejných míst po kněžích, 23.1.2006, Autor: Kateřina Regendová

L. V., pražská arcidiecéze

Patronem všech novinářů je skutečně svatý František Saleský, který žil na přelomu 16. a 17. století. František jako kněz působil v ženevské diecézi. V té době však Ženeva byla městem kalvinistů, kteří si z ní udělali svou pevnost. Katolíci zde tvořili jen nepatrné množství a ve městě pro ně nebylo bezpečno.

Tehdejší ženevský biskup (žijící ve vyhnanství v městě Annency) si přál, aby se v diecézi evangelizovalo. Jediný, kdo z kněží k tomuto kroku našel odvahu, byl právě František. Spolu se dvěma dalšími přáteli začal tedy působit v regionu Chablais na jihu jezera Leman. Setkal se však s urážkami, fyzickým násilím a výhrůžkami smrti. Lidé s se s ním odmítali bavit - ani mu neotvírali dveře. František se proto rozhodl psát takzvané „Memoriály“.

Byly to týdenní listy, ve kterých František jednoduchým a účinným způsobem vysvětloval pravdy katolické víry. Tyto listy vylepoval na zdech ulic nebo je podstrkoval pod dveře domů. Svou práci bral velmi vážně - proto, aby mohl dát „správné“ odpovědi na nejrůznější otázky, dlouho a pečlivě Kalvínovo učení studoval a v případě pochybností své listy konzultoval.

V důsledku těchto listů mezi kalvínisty a katolíky postupem času klesala nevraživost a mizely předsudky. Františkovy texty vzbuzovaly zvědavost a později i sympatie. Také díky nim František časem mohl otevřeně mluvit i na veřejnosti.

František Saleský zemřel v prosinci 1622, ale byl pohřben až 24. ledna 1623. Přesně o tři století později - v roce 1923 - ho papež Pius XI. ustanovil patronem všech novinářů. Jeho svátek, který připadá na 24. ledna, se proto stal i svátkem všech žurnalistů. Právě v tento den každým rokem papež zveřejňuje poselství určené pro Světový den sdělovacích prostředků, který se slaví vždy poslední neděli před Sesláním Ducha Svatého.

Slavení svátku je samozřejmě dobrovolné - většina českých katolických novinářů ho tedy „dobrovolně“ neslaví. Alespoň na webových stránkách tiskového střediska České biskupské konference (tisk.cirkev.cz) však zájemci najdou zveřejněná jednotlivá poselství papeže. Téma, které si pro letošní Světový den sdělovacích prostředků zvolil Benedikt XVI., zní: Média, síť: „komunikace, společenství a spolupráce“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou