12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Patron „lidí od vody“

14. 5. 2019

|
Tisk
|

Vzpomenete si na sv. Jana Nepomuckého, když se procházíte po známém Karlově mostě? Na kamenném zábradlí směrem k Pražskému hradu každého upoutá do hladka ohlazený kříž a kovový monument s rytinami světce. Připomínají smrt mučedníka a jednoho z českých zemských patronů – právě tady jej před 626 lety pomocníci krále Václava IV. svrhli do Vltavy.

Vydání: 2019/20 Biskupové k eurovolbám, 14.5.2019, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma 20

Jan z Pomuku se narodil kolem roku 1345 v dnešním Nepomuku jako syn místního rychtáře. V Praze se stal bakalářem práv a doktorát získal na univerzitě v italské Padově. Po návratu byl roku 1389 jmenován generálním vikářem pražského arcibiskupa a ocitl se přímo v centru mocenského boje mezi církví a králem. V jedné z mnoha rozepří mezi Václavem IV. a arcibiskupem Janem z Jenštejna skončil Jan z Pomuku a tři další Jenštejnovi úředníci na mučidlech. Jan utrpení nepřežil, jeho mrtvolu shodili z Karlova mostu do Vltavy.
Kult sv. Jana Nepomuckého je nerozlučně spojen s českým barokem, kdy Jan patřil k nejvýznamnějším světcům rakouské monarchie. Je zemským patronem Čech a Bavorska. Je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron při přírodních pohromách a povodních. Svatojánské sochy patří k typickým atributům české krajiny, především na mostech (sv. Jan jako patron vod). Podle sv. Jana Nepomuckého bylo roku 1929 také pojmenováno Nepomucenum, česká papežská kolej v Římě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou