16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pašije zahrálo ve Žďáru 240 herců

10. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/15 Můj nevěřící partner, 10.4.2007

„Tento člověk byl skutečně bez viny,“ zněla slova setníkova pod křížem, na kterém umřel Ježíš před téměř dvěma tisíci roky. Stejná slova zazněla i minulé úterý ve Žďáru nad Sázavou v rámci ojedinělé akce s desetiletou tradicí „Co se stalo s Ježíšem?“. Pro své spoluobčany ji uspořádala Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou.

Po dvouleté odmlce kvůli nepřízni počasí se v dětském areálu na Libušíně ve Žďáru nad Sázavou uskutečnila pašijová hra, která se svým rozsahem řadí mezi ojedinělé v republice. Plných pět týdnů se na 240 herců pilně připravovalo na pašijové představení. Samotní herci se však zapojili také do příprav kulis a celého areálu, kde se pašije hrají. Stejně jako u zrodu akce, tak i letos stál u příprav duchovní zakladatel hry P. Ervín Jansa. Žádná změna letos nenastala ani v obsazení hlavní role a Ježíše hrál nikoliv tesař, ale truhlář Martin Dobrovolný. Tisíce diváků se spolu s herci ponořilo do představení části Ježíšova života. Obnovené i zcela jiné kulisy, nové obsazení některých rolí, kvalitní dialogy, působivá hudba a osvětlení, to vše přispělo k jedinečné události žďárských Velikonoc. „Žďárští farníci berou celou akci jako příspěvek k evangelizaci – proto se nevybírá žádné vstupné a hru nelze vidět jindy než v úterý pašijového týdne. Věříme, že pro všechny diváky je to silný zážitek, který přispívá k jejich prožívání doby velikonoční,“ říká jeden z pořadatelů Ladislav Bárta. Diváci zblízka i zdaleka v závěru dlouhým potleskem ocenili snažení amatérských herců. Nejvzdálenější účastník byl až ze samotného věčného města Říma.
Tradice hry se bude podle organizátorů i nadále prohlubovat, neboť se letos zapojila asi jedna třetina nových lidí. „Už teď po Velikonocích chceme všechny pozvat na další ročník,“ uzavírá Ladislav Bárta.
(brt, mach)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou