16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pařížská inspirace pro pražskou katedrálu

23. 11. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/48 Ticho, 23.11.2011

Do Prahy dorazil vzácný host – pařížský arcibiskup kardinál André Vingt-Trois. Zúčastnil se konference o pražské katedrále, kterou uspořádal český primas Dominik Duka v pondělí 21. listopadu na pražském arcibiskupství. Ve svém vystoupení se podělil o zkušenosti ze své „domovské“ katedrály Notre Dame, známé bohatým kulturním i liturgickým děním.

„Katedrála není prostorem pro elitu, s vyhrazenými místy,“ zdůraznil kardinál Vingt-Trois. Na konferenci, kterou zahájilo hudební vystoupení z děl francouzských tvůrců, vznesl kardinál myšlenku katedrály jako jádra celospolečenského duchovního, kulturního i veřejného života a jako prostoru otevřeného všem. Zároveň upozornil, že i proto se v pařížském dómu nevybírá žádné vstupné, a dokonce i turisté s fotoaparáty a kamerami jsou zde pokládáni spíše za „příchozí“ či „poutníky“. V otevřeném ekumenickém duchu se v pařížské katedrále z velké části odbývá i liturgický život – například v postním období se na obřadech podílejí zástupci pravoslavné církve, pravidelně se zde konají též modlitby za jednotu křesťanů. Historii pražské katedrály a podíl Francie na jejím zbudování přiblížili na konferenci kunsthistorici Jiří Kuthan a Jan Royt, kteří též představili svou nedávno vydanou knihu o této „svatyni českých králů“. Četné francouzsko-české vazby připomněl pak velvyslanec Francie v Česku Pierre Lévy a arcibiskup Dominik Duka zase upozornil na význam katedrál a církve pro kulturní podstatu nejen obou zemí, ale celé Evropy. Památný den, kdy byl v roce 1344 položen základní kámen pražské katedrály, vyvrcholil slavnostní podvečerní bohoslužbou u jejího oltáře, které předsedal kardinál Vingt-Trois. Slavnost pak hudebně doprovodily v rámci svého každoročního svatocecilského setkání chrámové sbory pražské arcidiecéze Lužanskou mší D dur Antonína Dvořáka pod vedením dómského regenschoriho Josefa Kšici.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou