12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papežův kající dopis

21. 8. 2018

|
Tisk
|

Zranění obětí sexuálního zneužívání „nikdy nebudou promlčena“, napsal papež František v mimořádném kajícím dopise všem věřícím toto pondělí.

Vydání: 2018/34 Strahovský klášter s novým opatem, 21.8.2018


 
Reaguje tak na otřesnou zprávu americké justice o zneužívání mladistvých kněžími ve státě Pensylvánie, které je největším skandálem tohoto druhu. V 900stránkové americké zprávě se uvádí, že minimálně 300 kněží v posledních 70 letech zneužilo více než tisíc nezletilých.
Papež vyzývá k rozhodnému odsouzení těchto zločinů a k tomu, aby celá církev „soustředila úsilí k vymýcení této kultury smrti“. Církevní společenství cítí „hanbu“ tváří v tvář tomuto „životnímu stylu, který popřel a popírá vše, co se slovy modlíme“. Svatý otec dále upozorňuje: „Když se ohlédneme za tím, co se stalo, nikdy nebude stačit to, co děláme, abychom požádali o odpuštění a napravili způsobenou škodu. Když se ale podíváme do budoucnosti, musíme vynaložit všechny síly k tomu, aby se vytvořila kultura, která bude schopná nejen zamezit opakování takových situací, ale i tomu, aby bylo místo na jejich krytí.“
Papež se opírá o Pavlův 1. list Korintským (12, 26), že utrpení jednoho, je utrpením všech. Zlo, které se dělo mnoha obětem a které bylo dlouho ignorováno, schováváno a umlčováno, je „pláčem, který je slyšet až v nebi“. „Zanedbali jsme a opustili jsme maličké,“ uvádí Svatý otec. Navazuje pak na slova svého předchůdce z Velkého pátku roku 2005, který řekl: „Kolik špíny je v církvi a právě mezi těmi, kteří by v kněžství měli náležet zcela Jemu! Kolik pýchy, kolik sebestřednosti!“ Papež František nyní vyzývá k pokání, modlitbě a půstu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou