16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papežský vlak projíždí Českou republikou

29. 9. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/40 Papež v Německu, 29.9.2011

Na 5. nástupišti olomouckého Hlavního nádraží se v pátek 23. září před devátou hodinou ranní začali scházet lidé. Předchozího večera sem totiž ze Starého Města u Uherského Hradiště dorazil vlak Jana Pavla II.

Pásku dělící návštěvníky od bohaté expozice o životě a působení tohoto papeže, kterou vlaková souprava už několik týdnů vozí po zemích Visegrádu, přestřihl krátce po deváté hodině arcibiskup Jan Graubner. „Skutečnost, že byl před pár měsíci blahořečen, význam tohoto papežského vlaku ještě více podtrhuje,“ řekl arcibiskup a doplnil, že se olomoucké arcidiecézi podařilo získat i relikvii Jana Pavla II.: „Těsně před smrtí vzali papeži několik ampulek krve pro případnou transfuzi. A právě kapička jeho krve bude v předvečer svátku sv. Václava slavnostně přinesena do olomoucké katedrály.“ V rámci rozsáhlé polské expozice o životě a cestách Jana Pavla II. je ve vlaku instalována i síť obrazovek, která nepřetržitě vysílá filmové dokumenty a záznamy jeho nejslavnějších vystoupení. Olomoucké arcibiskupství pak do vlaku přidalo výstavu velkoformátových fotografií s názvem Poutník Jan Pavel II. Prohlédnout papežský vlak si přišla kupříkladu Vlastimila Chalupová z Olomouce. „Kdykoli byla u nás možnost setkat se s Janem Pavlem II., využila jsem jí a pokaždé to pro mě byl obrovský zážitek,“ svěřila se návštěvnice. Mezi přítomnými bylo také mnoho dětí. Arcibiskup Graubner totiž k návštěvě papežského vlaku pozval sedmapadesát základních a středních škol z Olomouce a okolí. A tak mohla například učitelka Helena Přikrylová přivést čtvrťáky z olomoucké ZŠ Gorkého. „Jan Pavel II. si takovou pozornost zaslouží. Myslím, že by se měl v dětech takovýto duchovní rozměr pěstovat – pak je naděje, že i ve společnosti se snad něco zlepší,“ míní učitelka a děti kolem ní přikyvují. Výstava ve vlaku se jim totiž líbí. Odtud se pak školáci vydali do olomoucké katedrály sv. Václava a do Arcibiskupského paláce, které jsou během návštěvy vlaku volně přístupné veřejnosti. Dalšími stanicemi papežského vlaku jsou Hradec Králové a Praha. Svou cestu u nás ukončí na svátek sv. Václava, kdy pojede s církevními a státními představiteli na Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou