26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papeže je třeba číst!

4. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/36 Poslušnost vůči církevním autoritám, 4.9.2006, Autor: Petr Příhoda

Příloha: Perspektivy

Znalci poměrů říkávají, že předchozího papeže bylo třeba slyšet, zatímco toho současného je třeba číst. Ten současný ještě coby kardinál Joseph Ratzinger proslul jako „l´homme de lettre“, člověk od pera. Výrazivem pronikavě analytického intelektu není mluvené slovo, ale psaný text, k němuž se lze vracet a přemýšlet nad ním. Kardinál Ratzinger toho napsal dost a dost a stojí to za to. Leccos je dostupné i v češtině např. Úvod do křesťanství nebo Církev jako společenství. Důvěrně ho přibližuje knižní interview Bůh a svět. Jsou to texty rozsáhlé a čtenářsky náročné. Karmelitánské nakladatelství mělo dobrý nápad. Vydalo útlou knížečku (vejde se do kapsy), která obsahuje tři různé texty pojednávající o stěžejních problémech dnešního světa a příznačně dokumentující způsob Ratzingerova myšlení.
První úvaha Krize kultur je starší a stručnější obdobou známé přednášky proslovené v Subiacu v předvečer autorova zvolení papežem. Naši čtenáři mají představu o jejím poselství na základě zkráceného výtahu (viz Perspektivy 15/2005, úplný text pak vydal Občanský institut). Je to starostlivé zamyšlení nad Evropou v dnešním světě a její slábnoucí vírou, viděnou s odstupem. Druhá úvaha Evropa a právo na život analyzuje tutéž scenérii, nikoli však z ptačí perspektivy, ale zevnitř. Všímá si jevů, pro něž razil předchozí papež označení „kultura smrti“. Je nejen varovná, ale i mobilizující a vyzdvihuje ty hodnoty, na něž je třeba nerezignovat.
Třetí úvaha Co znamená věřit (původně přednáška určená studentům) pojednává o přirozeném poznávání Boha, o rozumových předpokladech křesťanské víry, a zejména díky analýze současného agnosticismu může vhodně posloužit jako rukověť poctivě hledajícím.
Ano, současného papeže je „třeba číst“. A toto je vhodná příležitost.
Joseph RATZINGER: Evropa Benedikta z Nursie v krizi kultur. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2006
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou