26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež sloužil mši pro půl milionu poutníků

20. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/21 Letnice, 20.5.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Ani sopečný mrak na jihu Evropy nezabránil papeži přistát v Portugalsku. Ve Fatimě se shromáždilo více než 500 tisíc lidí, což je množství, které toto světoznámé poutní místo dosud nezaznamenalo. Statisíce katolíků provázelo papeže také v Lisabonu a Portu.

„Před 93 lety se nad Portugalskem otevřelo Nebe jako okno naděje. To Bůh otevírá tehdy, když mu člověk zavírá dveře, aby tak v lůně lidské rodiny obnovil pouta bratrské solidarity spočívající ve vzájemném uznání jednoho a téhož Otce,“ pronesl Benedikt XVI. na samém začátku své apoštolské cesty do Portugalska. Ta se konala při příležitosti desátého výročí beatifikace Františka a Hyacinty a pátého výročí úmrtí Lucie, tedy oněch třech pasáčků, kteří byli v roce 1917 adresáty Mariina zjevení. „Přišel jsem do Fatimy také jako poutník se stejnými pocity jako blahoslavení František a Hyacinta a Boží služebnice Lucie, abych se Matce Boží důvěrně vyznal, že ji miluji, že církev a kněží milují Ježíše a touží zaměřit na něj svůj zrak,“ vyznal zde Svatý otec. A mluvil také o světle v duši těchto pasáčků a mystickém ohni, kterým hořela jejich srdce pro Ježíše. Papež zdůraznil, že v Bibli často Bůh hledá spravedlivé, aby zachránil město, a totéž prý činí ve Fatimě, když se zde Matka Boží táže, zda se chceme darovat Bohu a snášet všechna utrpení, která na nás dopustí na odčinění hříchů, jimiž je urážen. „Kéž těchto sedm let, které nás dělí od stého výročí zjevení, urychlí předpovídané vítězství Neposkvrněného srdce Mariina ke slávě Nejsvětější Trojice,“ uzavřel Benedikt XVI.

SKANDOVÁNÍ PŘED NUNCIATUROU

Po celou dobu své návštěvy v Portugalsku se papež setkával s velkým zájmem. Třeba v Portu se shromáždilo na 200 tisíc lidí, což odpovídá velikosti tohoto města. Papež sám však vyhledával – ovšem vždy za ohromného zájmu novinářů – i „komorní“ setkání. A tak se sešel s nemocnými, s pracovníky v sociální sféře, s představiteli kultury, s portugalskými kněžími, řeholníky i biskupy. A svou lisabonskou homilii zaměřil na mladé. Ti se tentýž den v počtu několika set spontánně shromáždili před apoštolskou nunciaturou, kde papež nocoval, aby mu za jeho slova vyjádřili vděčnost. Papež je pozdravil z balkonu a poděkoval jim za jejich podporu. Ty i ony portugalské ovace jakoby předznamenala slova prezidenta země Aníbala Cavaco Silvy při uvítacím ceremoniálu: „Na návštěvu Portugalska jste byl pozván jménem celého národa. A proto vám nyní s velkou radostí a dojetím také jménem všech Portugalců říkám: Vítejte, Svatý otče!“ I přes tyto četné projevy sympatií není Portugalsko země, která by byla ušetřena náporu sekularizace. Jakkoli se 90 procent obyvatel hlásí ke katolické církvi, většina z nich už do kostela nechodí. Navíc před třemi roky zde parlament legalizoval interrupce a nyní projednává schválení sňatku homosexuálů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou