26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež se u Jezulátka setká s rodinami

17. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/38 Křešťanští politikové, 17.9.2009, Autor: Jiří Prinz

Na čtyři sta lidí, většinou rodičů s malými dětmi, zavítá v sobotu 26. září do pražského kostela Panny Marie Vítězné, aby se tu setkalo s papežem Benediktem XVI. při jeho návštěvě České republiky.

„S napětím tuto událost očekáváme a považujeme za velkou čest, že se tohoto setkání můžeme zúčastnit,“ říká Kateřina Kulawiecová, která patří spolu se svou rodinou mezi pozvané. „Mladé rodiny jsme na setkání se Svatým otcem vybírali ve spolupráci s Centrem pro rodinu při arcibiskupství pražském,“ vysvětluje převor Kláštera Pražského Jezulátka P. Petr Šleich, podle něhož je naprostá většina rodin, jež se s papežem setkají, z Prahy. Přípravy na setkání se pak podle převora odehrávají především v duchovní rovině. „Naše rodina se na toto setkání připravuje tak, že se společně modlíme novénu. Dcera si nechává posílat i papežské SMS zprávy do mobilu,“ upřesňuje Kateřina Kulawiecová.

Papež korunuje Jezulátko

Vrcholem setkání s mladými rodinami v chrámu Panny Marie Vítězné pak bude korunovace pražského Jezulátka Svatým otcem. „Korunku přiveze Benedikt XVI. přímo z Vatikánu. Protože nechceme, aby vznikly nějaké komplikace, položí Svatý otec korunku na oltář, a nikoli na hlavu Jezulátka,“ říká převor Šleich a dodává: „Korunovace papežskou korunkou je nejvyšším liturgickým projevem úcty, jaký lze Jezulátku prokázat.“ Pražské Jezulátko, jehož proslulost je v zahraničí mnohem větší než u nás, bylo v minulosti korunováno již dvakrát. Poprvé se tak stalo již před 358 lety, v roce 1651, kdy Jezulátko korunoval šlechtic Bernard Ignác Martinic. Druhá korunovace Jezulátka se odehrála na začátku 19. století. Od první korunovace z roku 1651 se korunovace slaví – s výjimkou několika přerušení – každoročně, a to vždy první sobotu v květnu. „Zastavení Svatého otce u Jezulátka je významným počinem pro všechny poutníky a ctitele tohoto zpodobení Krista. Od ctitelů Jezulátka z Indie, Chile, Francie, Španělska i dalších zemí dostáváme zprávy o tom, jakou mají radost, že Svatý otec zavítá právě sem,“ uzavírá jedna z průvodkyň kláštera Pražského Jezulátka Gabriela Plačková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou