26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež nazval kardinála Trochtu mučedníkem

6. 4. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/15 Úmrtí papeže Jana Pavla II., 6.4.2005, Autor: Kateřina Regendová

Sta let by se 26. března dožil kardinál Štěpán Trochta. V souvislosti s tímto výročím si stovky lidí při různých vzpomínkových akcích připomněly nedožité narozeniny této významné osobnosti českých církevních dějin. Stalo se tak nejen v jeho rodišti, Francově Lhotě, ale i ve Fryštáku u Zlína, v Praze-Kobylisích či v Litoměřicích, kde kardinál Trochta působil jako 27 let jako biskup.

K jeho poctě se v litoměřické katedrále sv. Štěpána v pátek uskutečnil koncert a v sobotu slavnostní bohoslužba, jejíž hlavním celebrantem byl kardinál Miloslav Vlk. Ten ve svém úvodním slovu řekl: „Dnes nelze nemyslet na papeže Jana Pavla II., který odchází do ráje. Chci připomenout, že před 31 lety, při pohřbu Štěpána kardinála Trochty, zde byl přítomen i Karol Wojtyła jakožto tehdejší krakovský kardinál. Sice nesměl koncelebrovat, ale byl mezi kněžími a modlil se. Při samotném pohřbu pak - i přes zákaz komunistů - kardinál Wojtyła nad hrobem promluvil a nazval kardinála Štěpána Trochtu mučedníkem.“

Po mši svaté současný litoměřický biskup Pavel Posád spolu s kardinálem Miloslavem Vlkem, představiteli salesiánské kongregace, zástupci města a neteřemi kardinála Trochty položili na místním hřbitově kytice na kardinálův hrob (za diecézi a katedrální kapitulu ve žlutobílých barvách, za město Litoměřice v barvách červenobílých).

Českou republiku minulý týden také navštívil generální postulátor pro kauzy blahořečení a svatořečení salesiánské rodiny P. Enrico dal Covolo. V souvislosti se stým výročím narození kardinála Štěpána Trochty P. Enrico dal Covolo řekl: „Překvapilo mě, že tato událost se slaví právě v  době, v níž salesiánská rodina hledá ten nejlepší způsob, kdy a jak zahájit proces kardinálova blahořečení a svatořečení. Domněnky o svatosti Štěpána Trochty jsou s jistotou potvrzovány, a to nejen v České republice, ale i na jiných místech Evropy - a to nejen v rámci salesiánské rodiny.“ Podle slov generálního postulátora podali návrh na zahájení kauzy například i kardinál Joachim Meisner a Německá biskupská konference. „V tuto chvíli je třeba se domluvit, jestli s podnětem k oficiálnímu zahájení procesu přijde diecéze kardinála Trochty (tedy litoměřická - pozn. red.), nebo salesiánská kongregace,“ doplnil dal Covolo a zdůraznil, že v souvislosti s oficiálním otevřením procesu je důležité každé zaznamenání zázraků nebo milostí na přímluvu kardinála Štěpána Trochty. Této osobnosti se podrobně věnovala příloha Perspektivy v KT č. 12.

Biskup Pavel Posád položil žlutobílou kytici na hrob svého předchůdce k jeho nedožitým 100 narozeninám.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou