26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež k synodě: Nechci žádné tabu!

7. 10. 2014

|
Tisk
|

Přestože každodenní provoz ve Vatikánu probíhající synoda o rodině zatím příliš neovlivňuje, 50 tisíc lidí se o ni zajímalo natolik, že přišli s papežem prožít sobotní vigilii, která synodě bezprostředně předcházela. Snímek ČTK

Vydání: 2014/41 Papež k synodě: Nechci žádné tabu!, 7.10.2014, Autor: Martin T. Zikmund

Zatímco v minulých staletích řešili biskupové na svých sněmech dogmatické otázky nebo skandál trojpapežství, nyní se v Římě sešli kvůli ohrožení rodiny.

Příprava na manželství, domácí násilí, výchova dětí, postoj církve k rozvedeným a znovu sezdaným – zda jim dovolit přístup ke svátostem, nebo ne. To jsou jen některá z ožehavých témat, o nichž se bude nyní ve Vatikánu po dva týdny jednat.
„Mluvte jasně! Neříkejte: Tento názor nebudu říkat nahlas, to by mi mohlo uškodit,“ vyzval účastníky na začátku jednání synody papež František. Všichni delegáti mají mluvit svobodně o všem, o čem jsou přesvědčeni. Svatý otec je dokonce nabádal, aby se nebáli vyjádřit i jiný názor, než má on sám. Pokud se ostýchají, není to podle něj v pořádku. Biskupové mají za úkol naslouchat druhým otevřeně a se zájmem, s pokorou a otevřeným srdcem. „Jenom takto se uskutečňuje synodalita,“ zdůraznil papež.
Synoda (doslova „společná cesta“) je církevní sněm biskupů, který má za cíl projednat a urovnat záležitosti týkající se církevní nauky a praxe. Na rozdíl od koncilu trvá kratší dobu a účastní se ho jen vybraní biskupové, zpravidla předsedové biskupských konferencí. Tu českou zastupuje její místopředseda Jan Graubner, arcibiskup olomoucký.
„Do této společnosti nás Bůh poslal ne proto, abychom s ní splynuli, ale abychom v ní byli světlem a solí. Důvěřovat Bohu musíme víc než vlastním názorům přejatým ze světa,“ napsal těsně před začátkem synody ve svém pastýřském listu k závěru Roku rodiny arcibiskup Jan Graubner. Jeho list byl čten minulou neděli při bohoslužbách ve všech
farnostech jeho arcidiecéze. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou