16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež i miliony poutníků se chystají na Turínské plátno

21. 4. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/17 Kardinál Tomáš Špidlík, 21.4.2010

Slavné Turínské plátno je od 10. dubna opět veřejně k vidění v italském Turíně. Jeho výstava potrvá jen do 23. května a poté bude znovu uschováno. Do Turína se chystá vydat 2. května i papež Benedikt XVI.

Informaci o své návštěvě Turínského plátna zveřejnil papež během promluvy po tradiční nedělní modlitbě Anděl Páně v Castel Gandolfo. „Dá-li Bůh, vydám se tam 2. května, abych je uctil. Mám radost z této události, která způsobuje obrovský přiliv poutníků, množství studií a konferencí, ale zejména mimořádně poukazuje na mysterium Kristova utrpení. Věřím, že tento akt úcty pomůže všem při hledání Boží tváře, které bylo niternou snahou apoštolů a je i naší touhou,“ pronesl papež. O tom, že Turínské plátno vzbuzuje opravdu velkou pozornost, svědčí i fakt, že jen za první den výstavy jej vidělo přes dvanáct tisíc lidí. Organizátoři odhadují, že plátno uvidí celkem půldruhého milionu návštěvníků. Přesně tolik rezervací vstupenek totiž zaregistrovali.

LIDÉ Z CELÉHO SVĚTA

I když je 93 procent všech rezervací od Italů, za Turínským plátnem se chystají lidé ze všech možných koutů světa. Například 13 tisíc poutníků dorazí z Ameriky a další dva tisíce z Asie. Ze západní Evropy míří do Turína podle pořadatelů zhruba 60 tisíc lidí, z východní Evropy přesně o polovinu méně – 30 tisíc, z čehož velkou část tvoří Poláci (těch má přijet 10 tisíc). Až z amerického Chicaga přiletěli do italského Turína třeba Chris a Mary Anne Yepovi i se svými dětmi. K tomu, aby mohli plátno spatřit, museli stejně jako další tisíce lidí nejprve čekat několik hodin v chladném dešti. „Ohromilo mě množství a pestrost lidí, kteří tu spolu s námi stáli, aby mohli spatřit ‚fotografii‘ vzkříšeného Krista,“ prozradila Mary Anne. Zkušenost společného čekání pokládá přes všechny obtíže za tu nejlepší přípravu na prohlídku Turínského plátna: „Pomohlo nám to trochu se společně přiblížit ke Kristovu utrpení.“ Plátno samotné pak na Mary Anne zapůsobilo o to silněji. „Plakala jsem, když jsme si uvědomila celou tu intenzitu utrpení, která představuje velikost Boží lásky k nám,“ podělila se o svůj zážitek. Peter, devatenáctiletý syn manželů Yepových, zase ocenil, že Turínské plátno je něco, na co je možné si „sáhnout“. „Lidé jsou většinou praktičtí, zatímco jejich víra je velmi abstraktní. Turínské plátno je tak jedním z mála předmětů, díky němuž můžeme svou víru zakusit naprosto prakticky,“ řekl Peter.

KARDINÁL Schönborn i vojáci

Jedním z významných poutníků za Turínským plátnem byl minulé pondělí i vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn, který vedl dvousetčlennou skupinu Rakušanů. Minulou neděli přišli plátno uctít i italští vojáci – celkem přes čtyři a půl tisíce příslušníků italských ozbrojených sil. Nicméně turínský arcibiskup kardinál Severino Poletto přes všechen zájem veřejnosti i médií neopomenul zdůraznit: „Nesmíme zapomínat na pravou podstatu vystavení Turínského plátna. V první řadě je to duchovní událost a doufám, že způsobí především obrácení našich srdcí.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou