26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež František v srdci Afriky

1. 12. 2015

|
Tisk
|

Katoličtí křesťané ve Středoafrické republice zahájili adventní čas příletem Kristova náměstka, který v katedrále v hlavním městě Bangui otevřel Svatou bránu milosrdenství.

Vydání: 2015/49 Papež František v srdci Afriky, 1.12.2015

Středoafrická republika byla po Keni a Ugandě třetí africkou zemí, kterou papež návštívil, a zároveň nejrizikovější, neboť občanská válka, která měla rysy i náboženské války, zde ještě zcela neutichla. Petrův nástupce se sice údajně nejvíce bál komárů, ale bezpečnostní experti na to měli jiný názor. Zejména jeho pondělní návštěva mešity v jedné z nejnebezpečnějších čtvrtí hlavního města byla noční můrou strážců pořádku.
„Kdo tvrdí, že věří v Boha, musí být člověk pokoje.“
„My, křesťané a muslimové, jsme sourozenci. Musíme se tedy za takové pokládat a podle toho se k sobě chovat,“ obrátil se papež František na muslimy v jejich modlitebně. A to v situaci, kdy napětí mezi menšinovými muslimy a křesťanskou většinou by se stále ještě dalo krájet. „Víme všichni dobře, že poslední události a násilí, které otřásly vaší zemí, nebyly založeny na náboženské motivaci. Kdo tvrdí, že věří v Boha, musí být člověk pokoje,“ zdůraznil Svatý otec. Jménem křesťanů navrhl muslimům, aby se společně postavili hněvu, odplatě a násilí, a to zejména tomu, které se děje ve jménu náboženství či ve jménu Božím.
Ekumenismus krve
Zcela neobvyklý byl už papežův nedělní přílet do Bangui. Jediné letiště v této zemi je totiž obleženo uprchlíky, kteří v jeho blízkosti hledají útočiště před násilnými milicemi. Na letišti trvale střeženém kontingentem mírových sil OSN uvítala Svatého otce prozatímní prezidentka Catherine Samba-Panza, která jej doprovodila do devět kilometrů vzdálené prezidentské rezidence k soukromému rozhovoru. Následovalo setkání s veřejnými činiteli, diplomatickým sborem a představiteli mezinárodních organizací.
Vzápětí se papež odebral do pět kilometrů vzdáleného uprchlického tábora. Cestou ho přišly pozdravit nedozírné zástupy lidí, kteří se stejně jako v Keni a Ugandě netajili radostí z jeho návštěvy. Uprchlický tábor funguje při kostele Nejsvětějšího Spasitele, v jehož blízkosti žije okolo čtyř tisíc lidí.
V poledne pak Petrův nástupce dorazil na nunciaturu, kde jej očekávala šestnáctičlenná biskupská konference. Odpoledne se zase setkal se 400 představiteli evangelických sborů na evangelické teologické fakultě, kde rozvedl myšlenku „ekumenismu krve“, bratrství ve společném utrpení.
Tisíce mladých křesťanů
Vrcholem nedělního programu bylo otevření Svaté brány ve zdejší katedrále Neposkvrněného početí. Před ní očekávalo papeže na 2 500 místních kněží, zasvěcených osob a katechetů. Římský biskup nejprve vykonal krátký obřad otevření Brány milosrdenství, po chvíli tiché modlitby jako první vstoupil do katedrály a až po něm ostatní. Následovala liturgická bohoslužba první neděle adventní, kterou několik tisíc mladých účastníků, kteří se nevešli dovnitř, sledovalo na prostranství před katedrálou z velkoplošných obrazovek. S mládeží se papež setkal ještě po skončení obřadu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou