26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež Benedikt XVI. se rozhodl rezignovat

11. 2. 2013

|
Tisk
|

Vydání: 2013/7 Nový papež by měl být znám do Velikonoc, 11.2.2013, Autor: Tomáš Kutil

„Papež oznámil, že se svého duchovního úřadu vzdá 28. února ve 20.00. Tím začíná tzv. období sede vacante (uprázdněného papežského stolce),“ oznámil mluvčí Vatikánu P. Federico Lombardi. „Po opakovaném zpytování vlastního svědomí jsem před Bohem došel k jistotě, že moje síly z důvodu pokročilého věku již nestačí na náležité vykonávání petrovského úřadu. V dnešním rychle se měnícím světě zmítaném záležitostmi velkého významu pro život víry je pro řízení Petrovy bárky a hlásání evangelia zapotřebí také tělesných i duševních sil, kterých mi v posledních měsících ubylo natolik, že musím uznat svoji neschopnost spravovat úřad, který mi byl svěřen,“ uvedl ke svému rozhodnutí papež Benedikt XVI.

„Nyní svěřujeme církev svatou péči našeho Nejvyššího Pastýře, našeho Pána Ježíše Krista, a prosme jeho svatou Matku Marii, aby svou dobrotivou mateřskou přímluvou pomohla otcům kardinálům při volbě nového papeže. Pokud jde o mne, budu nadále chtít sloužit z celého srdce svaté církvi Boží životem věnovaným modlitbě,“ dodal Benedikt XVI.

Benedikt XVI. je zřejmě prvním papežem od Celestýna V., který odstoupí z úřadu na vlastní přání. Celestýn to učinil roku 1294 po pouhých čtyřech měsících úřadování. Podle církevního práva může papež odstoupit jen tehdy, když k tomu má vážné důvody.

Český překlad plného znění prohlášení papeže k jeho rezignaci je k dispozici na www.radiovaticana.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou