26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Palladium země české provází národ dějinami

12. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/33 Ministranti, 12.8.2009

Osmnáctého srpna uplyne čtyři sta let od okamžiku, kdy byl prohlášen za Palladium země české reliéf zobrazující „Staroboleslavskou matičku“. Co takové označení znamená? Kde se vzácné vyobrazení Panny Marie a malého Ježíše vzalo? Jaké byly jeho osudy? To vše přiblížuje historik umění JAN ROYT.

Jak Palladium vzniklo?

V dataci se historici liší. Osobně se přikláním k ranému datování – že tato jeho podoba pochází z roku 1380. O takzvaném „prvním životě“ Palladia mnoho nevíme, dochovaly se jen různé legendy. Dvě z nich popisuje Arsenius z Radbůzy v knize O blahoslavenné Marii, přečisté rodičce syna božího a o divech, které se dějí před jejím obrazem ve Staré Boleslavi. V prvním vydání píše, že Palladium vzniklo za časů krále Vladislava Jagelonského, avšak dál tuto tezi nerozvíjí. V druhém vydání z roku 1629 už legendu změnil – píše, že bylo pouze objeveno za časů krále Vladislava, a doplnil dovětek o svatováclavském původu Palladia. Poprvé ho tak spojuje se sv. Václavem.

Existují i další legendické příběhy o původu tohoto reliéfu…

Mnichovský jezuita Gumpenberg, který napsal pověstný atlas Marianus (1657), rozvinul tuto tezi a píše, že Palladium nechala odlít sv. Ludmila z pohanské modly. Jan Tanner a Felix Karlínský v knize Trophaea sancti Wenceslai legendu posouvají ještě dále a spojují původ reliéfu s Cyrilem a Metodějem, kteří jej do Čech přinesli z východních zemí. Bohuslav Balbín tomu ale zase oponuje a říká, že Palladium nevyhlíží jako obraz východního původu. Legenda pak praví, že Palladium dostala při křtu sv. Ludmila, ta ho pak dala sv. Václavu a ten ho před smrtí svěřil blahoslavenému Podivenovi – svému druhovi. Poněvadž zabil jednoho z vrahů sv. Václava, oběsili ho. A místo, kde se to stalo, je nedaleko kostela ve Staré Boleslavi, kde je dnes Palladium uloženo. Než ho vrazi dostihli, podařilo se mu reliéf ukrýt pod kořeny stromu. Známé je pak vyobrazení, kterak reliéf objevil při orbě na poli sedlák.

Proč je Palladium uchováváno ve Staré Boleslavi?

Bylo nalezeno v místě mučednické smrti sv. Václava. Zbudovali tu pro něj nádherný chrám, ke kterému vedla z Prahy poutní – takzvaná Svatá cesta se 44 zastraveními. Některá jsou zachována dodnes. Cesta byla hojně využívaná, vždyť Stará Boleslav se stala nejvýznamějším poutním místem celých Čech.

Kdy a jak začíná kult Palladia, tedy jeho takzvaný druhý život?

Někdy na konci 16. století. O počátek se zasloužil právě kanovník svatovítské kapituly Kašpar Arsenius z Radbůzy svou knihou. Z konce 16. století máme první zmínky o poutích do Staré Boleslavi k tomuto reliéfu. Palladium se stalo symbolem českého katolictví. Každá země se snažila mít Pannu Marii za „svou“ královnu. V Polsku to byla Panna Maria Čenstochovská, v Bavorsku zase například Panna Maria Altötingská. Staroboleslavská matička měla být centrem úcty a skutečně se tak stalo.

Jak „přežilo“ Palladium třicetiletou válku?

V roce 1631 vpadli protestantští Sasové do Prahy a hned vyslali malý vojenský oddíl do Staré Boleslavi a Palladium „zajali“. Nejprve ho zneuctili na Staroměstském náměstí – přibili na židli, dali pod šibenici se slovy, jsi-li tak zázračné, pomoz si samo. Poté odvezli z Čech a vydali za veliké výkupné. Podruhé bylo Palladium ohroženo v samotném závěru třicetileté války, kdy se ho zmocnili Švédové. Švédský generál Königsmark byl ale diplomat a chtěl jen výhodné podmínky při Westfálském míru. Daroval proto Palladium císařovně a ta si ho vzala do Vídně. Nejprve si jej chtěla ponechat, protože ho velmi uctívala, ale nakonec jej vrátila do Čech.

Novodobá historie zřejmě k reliéfu příliš laskavá nebyla.

Palladium se zdálo nebezpečné i komunistům, proto bylo znovu „zatčeno“ a do roku 1968 byl originál „uschován“ na StB. Teprve když se o něj začal zajímat biskup Lebeda, bylo vráceno a od té doby už je zpět ve Staré Boleslavi. Teď zas musí být chráněno před odcizením, proto je většinou vystavena pouze jeho kopie a originál se objevuje jen při slavnostních příležitostech a významných svátcích.

Kolik existuje kopií?

Několik. Jedna oficiální je vystavena neustále. Kopie lze nalézt i v řadě domácností a chrámů. Jedna je dokonce ve Philadelphii v USA. Palladium země české je známé po celém světě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou