26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Palachův týden 1969 ve fotografiích

21. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/4 Obrácení sv. Pavla, 21.1.2009

„Člověk musí bojovat proti zlu, na které právě stačí.“ Tento citát Jana Palacha se stal mottem fotografické výstavy, která je otevřena v ambitu františkánského kláštera na Jungmannově náměstí v Praze. Vznikla u příležitosti 40. výročí Palachovy tragické smrti a potrvá až do 28. února.

Výstava Jan Palach obsahuje 130 černobílých fotografií a představuje soubory či jednotlivé snímky 27 fotografů, z nichž mnohé dosud nebyly vystaveny. „Hlavním záměrem projektu je představit veřejnosti vůbec poprvé tak rozsáhlý soubor fotografií předních českých autorů z bouřlivých událostí, které následovaly v Praze po Palachově sebeupálení od 16. ledna do 25. ledna 1969, kdy se v ulicích Starého Města konal jeho mohutný manifestační pohřeb,“ říká kurátorka výstavy, fotografka Dana Kyndrová. Závěr výstavy pak tvoří fotografie z 26. ledna, kdy VB zasáhla proti demonstrantům na Václavském náměstí, a z 28. ledna, kdy byla provedena tzv. sadová úprava pomníku sv. Václava. Ta měla k němu zamezit přístup. „Unikátní je i soubor fotografií Miroslava Hucka z pohřbu Jana Zajíce z 3. března 1969 ve Vítkově,“ prozrazuje fotografka. Výstavu pořádá Pražská dům fotografie a její součástí jsou i koláže z dokumentů StB vztahující se k historii náhrobku Jana Palacha (ten vytvořil sochař Olbram Zoubek). Jejich autorem je Jiří Sozanský, jenž zde zároveň vystavuje i svou figurální plastiku nazvanou „Devětašedesátý“. K celé výstavě je vydána též doprovodná publikace. K celkem 150 fotografiím napsal doprovodný text historik Jiří Suk a vydalo ji nakladatelství KANT.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou