26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Otevřený monopol na kulturu ve Veselí nad Moravou

13. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/46 Česká kina po 100 letech, 13.11.2007, Autor: Aleš Palán

Nedělní dopoledne, polovina října. Před Galerií Ve dvoře ve Veselí nad Moravou postává malý hlouček. Je právě deset hodin, když se za rohem vynoří spěchající opozdilec. „Pospěš si, ať se dovnitř vůbec dostaneš. Máme takový nával, že už asi nebudeme pouštět dovnitř,“ volá na něho štíhlý vousatý čtyřicátník. Z jeho hlasu je cítit hořká ironie: na dnešní vernisáž medailéra Jiřího Vlacha dorazilo nějakých dvacet zájemců. „Tak začneme,“ usoudí po chvíli muž a vejde do sálu, aby akci zahájil. Vchodové dveře přesto nechá otevřené – kdyby přece jen ještě někdo přišel, aby viděl, že se uvnitř něco děje.

Ředitel Městského kulturního střediska (MKS) ve Veselí Marcel Římák si dnes moc nedělního odpočinku neužije: sotva skončí vernisáž, vítá se s Oldřichem Janotou, hudebníkem, který tu má večer koncert. Janota měl vlakem dorazit už před hodinkou, ale zašel se ještě podívat do kostela. Je vlídný, ale nelíbí se mu, že by měl vystupovat v prostorách zdejší čajovny; kvůli lepší akustice by raději hrál v klasickém sále. „Přijde jen pár lidí, v malé čajovně by bylo útulněji, ale nevadí, koncert přesuneme – vždyť je to hned vedle,“ začíná věci řešit Marcel Římák.
Možnost takového řešení je jednou z výhod toho, že MKS zastřešuje v podstatě veškerou veselskou kulturu. Tato příspěvková organizace města provozuje kromě kulturního domu socialistických rozměrů také galerii, pořádá koncerty, provozuje knihovnu a biograf. Radnice to vše dotuje ročním příspěvkem zhruba sedm milionů korun. „Někdo si může myslet, že máme na kulturu ve městě monopol, ale já jsem člověk otevřený a nepreferuji jeden směr. Navíc je takhle možné propojit všechny naše aktivity: během víkendů, kdy u nás probíhají filmové semináře, jsou v kulturáku koncerty nebo divadla, v galerii vernisáž, kinosál je v permanenci od rána do noci. Zužitkujeme všechny prostory, které vlastníme,“ vysvětluje Marcel Římák. „Lidé ve městě donedávna mnohdy ani nevěděli, co všechno se tady děje,“ stýská si starosta Martin Bedrava. A děje se toho skutečně hodně.

Japonsko
Pro filmové fajnšmekry z celé republiky, ze Slovenska i z Polska je Veselí synonymem filmových festivalů, které se ohlížejí na Východ: na jaře je tu japonský a asijský film, na podzim pak přehlídka ruské kinemotografie. Ve Veselí nemluví o festivalu, ale semináři – kromě samotných pečlivě vybraných filmů a řady doprovodných akcí je totiž největším lákadlem vystoupení největšího českého odborníka na ruskou kinematografii profesorky Galiny Kopaněvové. Ve Veselí probíhá letos už 14. ročník přehlídky ruských filmů. Akce je dítětem Marcela Římáka, který s ní přišel nedlouho po listopadové revoluci ve zjitřené protiruské atmosféře. „Tehdy si mnoho lidí myslelo, že všechno z Ruska je špatné, ale ono to tak není,“ říká veselský starosta. Uvědomuje si, že někteří lidé si to myslí stále. Bourat předsudky je přitom jeden z hlavních cílů Římákova semináře. „Když u nás vidím ty mladé tváře, študáky, kteří si dělají poznámky a za rok přijedou znovu, utvrzuji se v tom, že tahle akce má smysl,“ pokyvuje hlavou ředitel MKS.
„Filmové umění pro mě není ideologická záležitost – mohou být demokratické země, které plodí jen šílené komerční snímky, a naopak známe totalitní systémy, kde jsou režiséři utlačováni, a přesto točí nádherné filmy,“ vysvětluje Římák.
Vznik Semináře ruského filmu vyprovokovala smrt jednoho z největších režisérů 20. století Andreje Tarkovského. Marcel Římák, který tehdy už rok provozoval veselské kino, chtěl vzdát svému oblíbenci poctu. Předpokládal, že na přehlídce uvítá nějakých třicet nadšenců – a přijela jich skoro stovka. Nyní na semináře do Veselí nad Moravou jezdí více než 300 zasvěcených diváků.

Letos pravoslaví
Letošní Seminář ruských filmů skončil ve Veselí nad Moravou tuto neděli. Každý ročník je nějak zaměřen, jedno z letošních témat znělo pravoslaví. Už před čtyřmi lety doprovázela ruské filmy ve Veselí výstava pravoslavných ikon. Loňského semináře se účastnil i nezávislý hudebník Martin Dohnal, který přijal pravoslaví za svoji víru. A když Marcel Římák zjistil, že i v ČR jsou aktivní ikonopistky – malířky pravoslavných ikon, bylo o tématu na rok 2007 rozhodnuto. Návštěvníci zhlédli mimo jiné dokumenty Svatavy Kašubové o pravoslaví, již dříve s úspěchem prezentované na TV Noe.
Co si ze Semináře ruských filmů s tematikou pravoslaví odnesli diváci? Marcel Římák nabízí vlastní úvahu: „Svět nebyl zcela jistě stvořen náhodně – a my tu tedy také nejsme náhodně. Každý má nějaké poslání, svůj cíl – naším úkolem je zjistit, jaký cíl to je, a ze všech svých sil o něj usilovat. Život není jenom zábava, i když samozřejmě i ta patří do života. – A dobré filmy to ví.“ Ví to také návštěvníci filmového semináře o pravoslaví ve Veselí nad Moravou.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou