26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ostrov apoštola Jana - řecký Patmos

28. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/35 Hurá, škola začíná, 28.8.2007, Autor: Václav Štaud

Napsal svatý Jan Apokalypsu opravdu na ostrově Patmos? Také jeho autorství někteří biblisté zpochybňují. Východní křesťané považují tento ostrov za jedno ze svých nejvýznamnějších poutních míst. Které památky připomínají dobu, kdy tam pobýval tento apoštol?

Letos uplynulo 1910 let od chvíle, kdy se autor Apokalypsy vrátil z vyhnanství do města Efezu. Na ostrově Patmos prožil necelé dva roky. Přesné období je známo v souvislosti s pronásledováním křesťanů v závěru vlády císaře Domiciána, který umírá vrahovou rukou v září roku 96 – jeho nástupce Narva vrací vyhnancům volnost hned na počátku následujícího roku. Že Knihu zjevení napsal Jan právě na tomto místě, je nesporné, vždyť v úvodu hovoří jednoznačně: „Já Jan, váš bratr, který má s vámi účast na Ježíšově soužení i kralování a vytrvalosti, dostal jsem se pro slovo Boží a svědectví Ježíšovo na ostrov jménem Patmos. Ocitl jsem se ve vytržení...“ Také účel Apokalypsy je zřejmý – povzbudit trpící křesťany. Zbývá jen dokázat, zda je tento Jan opravdu totožný s apoštolem, kterému říkáme Miláček Páně.
Pokud svatý Jan opravdu žil dlouhá léta v Efezu (a nějaký čas tam také pečoval o Ježíšovu Matku), jak napovídá církevní tradice, je spojení obou osob hodně pravděpodobné. Pravoslavní bratři (a nejen oni!) se zpochybnění ohnivě brání. Oponenti zase hovoří např. o jiném druhu literárního zpracování Janova evangelia a Apokalypsy, která údajně obsahuje jazykové neobratnosti, jichž by se prý evangelista Jan, mistr slova, nikdy nedopustil. Obhájci totožnosti sv. Jana zas připomínají Janovo vysoké stáří, které mohlo mít vliv na pozdější vyjadřování. Chyb se prý mohl dopustit i zapisovatel. Nechme tedy problém znalcům Nového zákona a podívejme se raději na místa, kde ke zjevení došlo.

NÁRODNOSTNÍ VÝZNAM OSTROVA
Na Patmos přijíždějí lodi turistů a poutníků hlavně z ostrovů Kos a Samos, které jsou dosažitelné letecky. Vrchol ostrova už zdaleka svítí bílou barvou a připomíná vzdálený zasněžený vrch. Je to však barva domů i střech starého města Chóra, nad nímž se ve výši 240 metrů tyčí hradby pevnosti – kláštera svatého Jana Theologa. Stojí zde už od 11. století jako bašta křesťanské víry v těsné blízkosti Turecka a celého islámského světa.
Centrem kláštera je malé nádvoří se svatyní – Katholikonem – a několika kaplemi. Ochraňují nesmírně cenné fresky, relikviáře, sarkofágy, rukopisy, knihy, ikony a další vzácné liturgické předměty. Je pozoruhodné, že přes staletou tureckou okupaci si mnichové na Patmu zachovali autonomii, včetně školy, která vychovala nejednoho vzdělance. Pro Řecko tak má Patmos i velký národnostní význam.
Vlastní jeskyně Zjevení, kde údajně svatý Jan žil, leží mimo městečko i klášter, na svahu hory. Je odtud krásný výhled na moře a členité pobřeží. Místo je ukryto pod několika spojenými nízkými stavbami s kulovitou střechou. Řeholníci sem pro malou kapacitu pouštějí skupiny po částech a dbají na to, aby lidé byli řádně oděni, chovali se tiše a uctivě. Ochotně ukáží místa, kde Jan Theologos podle tradice spal, modlil se a prožíval vidění. Vše zčernalé od hořících svící, hrany akály dokonale ohlazené uctivými doteky generací věřících. Žádný návštěvník neodejde bez silného pocitu doteku moci a vůle, která vše lidské nekonečně převyšuje.
Také staré město pod klášterem uchvacuje svým kouzlem: kruhovitě sevřené ulice jsou propojeny důmyslnými schodišti a branami, jejich domy vždy tvoří další samostatnou hradbu. Nepřeberné množství kvítí kontrastuje k bílé barvě domů, přičemž k většině z nich přiléhají soukromé kapličky. Ty mívají i svůj malý zvon, na který si může příchozí zazvonit. Tento jasný zvuk, chválící Boží dobrotu, také patří k charakteristickým prvkům tohoto jedinečného řeckého ostrova.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou