26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ostrava získala ostatky sv. Antonína Paduánského

21. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/39 Církevní knihovny, 21.9.2010, Autor: Tereza Holá

Ostrava získala mimořádnou vzácnost. Kostel zasvěcený svatému Antonínu Paduánskému v Ostravě-Kunčičkách obdržel přímo z italské Padovy ostatky svého patrona. Cennou relikvii pro něj dokázal vyjednat místní farář P. Darius Sputa.

„Letos v květnu jsme byli v Itálii na pouti podívat se na Turínské plátno. A navštívili jsme také Padovu. Chtěli jsme i tam absolvovat mši svatou, ale neohlásili jsme ji předem, takže už to vypadalo, že budeme mít smůlu. A pak se ji povedlo dohodnout v jedné kouzelné kapli. Seděl jsem na mši a najednou jsem věděl, že musím v Padově požádat o ostatky svatého Antonína pro náš kostel,“ vypráví P. Darius Sputa tak jednoduchý a přitom skoro neuvěřitelný příběh. Zaklepal na příslušné kostelní dveře a sháněl se po nějakém svém krajanu – polském misionáři. Jeho smělá prosba o část ostatků svatého Antonína v první chvíli překvapila. U kávy ale převzal farář ze severu Moravy příslušné žádosti, které v Ostravě vyplnil, razítko a podpis přičinil také biskup ostravsko-opavské diecéze Václav Lobkowicz a papíry putovaly zpět do Itálie. Nikoli poštou, nýbrž s celou delegací. Tak vážně farnost celou akci pojala. Po měsíci přišla kladná odpověď. Výprava, která se vydala minulý pátek do Padovy pro vzácnou relikvii, se chystala opravdu pečlivě. Autobusem vyrazili do Itálie nejen kunčičtí farníci, ale také věřící ze Slovenska, Ukrajiny a Polska. Dobrovolní hasiči jeli v uniformách a se zástavami, členové folklorních souborů v krojích. Mniši v Padově, kteří delegaci ostatky předávali, se shodli, že mezinárodní výprava ještě nikdy ostatky nevyzvedávala. Nadšení členů výpravy, jež budila pozornost i svými tanečními a hudebními vystoupeními, všechny strhlo. „To víte, když mají goralé s sebou basu, housle a další nástroje, jsou nepřehlédnutelní,“ říká P. Darius Sputa a radostně dodává: „Netušil jsem, nakolik lidé tuhle akci dokážou vzít za svou.“ Od minulé neděle jsou ostatky uloženy v kunčickém kostele. Ten se tak stal vedle chrámu v italské Padově jediným ve střední Evropě, který ostatky vlastní. Místní si toho opravdu váží. „Letošní dožínky s uctíváním ostatků budou pro naše věřící a vůbec pro všechny občany kunčické farnosti největší slavností od svěcení kostela,“ komentuje celou událost starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou