26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež proniká i do sociálních sítí

7. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/10 Ze svatovítské katedrály se rozezení Dominik, 7.3.2012

Benedikt XVI. bude mít už zakrátko své vlastní konto na sociální síti Twitter. Už dnes Vatikán navíc využívá tuto síť k rozesílání myšlenek z papežova poselství k postní době.

„Pokud by svatý Pavel žil v dnešní době, byl by novinářem,“ říkal začátkem 20. století bl. Giacomo Alberione, zakladatel řehole paulánů, jejichž charismatem je právě hlásání evangelia komunikačníni prostředky. „Pokud by svatý Pavel žil v současnosti, měl by svůj blog, byl by na Facebooku a tweetoval by několikrát denně,“ napsal koncem minulého roku známý italský vatikanolog Andrea Tornielli. A jeho myšlenka se stala realitou už za několik týdnů.

Koncem února oznámil předseda Papežské rady pro komunikační prostředky arcibiskup Claudio Maria Celli, že Vatikán připravuje zřízení konta papeže na Twitteru. Jde o sociální síť, která umožňuje zveřejňování krátkých zpráv v rozsahu maximálně 140 znaků – tedy zhruba tolik, kolik obsahuje jedna „esemeska“. V tomto případě se ovšem nazývá „tweet“. Účastníci této formy komunikace mohou vzájemně sledovat své tweety, dále je přeposílat, a vytvářet tak komunikační síť. „Díky Twitteru mohou papežova slova dorazit do srdcí mnohých lidí, kteří by si jinak jeho projev nikdy nepřečetli,“ řekl vatikánský „ministr pro média“ arcibiskup Celli. Samotný papež se k Twitteru nepřímo vyjádřil ve svém poselství ke světovému dni médií: „Pokud někdo nezanedbává rozvíjení vlastního vnitřního života, může pomocí stručných, na podstatu zaměřených odkazů, často ne delších než jeden biblický verš, vyjádřit hluboké myšlenky.“

POSELSTVÍ SLEDUJE 23 TISÍC LIDÍ

S Twitterem se Benedikt XVI. osobně seznámil už v červnu minulého roku, kdy jeho prostřednictvím oznámil spuštění nového zpravodajského webu Svatého stolce news.va. Do tweetů je „rozdrobeno“ také aktuální poselství papeže k postní době – a v této podobě ho sleduje už přes 23 tisíc lidí.

Benedikt XVI. navíc nebude na Twitteru osamocený. Vatikanolog Paolo Rodari koncem minulého roku zjišťoval, kolik kardinálů má své konto na této sociální síti, a napočítal jich šest – mezi nimi např. bostonského či 
mexického arcibiskupa.

Impulzem ke zintenzivnění „internetové pastorace“ bylo především papežovo poselství ke Světovému dni médií v roce 2010, které neslo příznačný název Kněz a pastorace digitálního světa: nová média ve službě Slova. Vyzval v něm především kněze, aby vedle tradičních forem hlásání evangelia začali využívat i videa, blogy a webové stránky. Už rok předtím zřídil Vatikán své konto také na videoportálu Youtube.

Imrich Gazda
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou