26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťanskou knihu roku vybírají čtenáři

27. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/44 Všichni svatí, 27.10.2009, Autor: Aleš Palán

Žádná anketa nemůže zaručit, že její vítěz je ve svém oboru skutečně tím nejlepším. Ani Miss Universe nemá jistotu, že je tou nejkrásnější dívkou na celém světě; ba co víc: kdyby se sama soutěže neúčastnila, byla by stejně pěkná i bez korunky.

S knihami je to podobné. Vítězové různých anket a soutěží nevědí, jestli právě jejich – byť oceněný – titul byl v daném roce skutečně tím nejprogresivnějším a nejhodnotnějším. Do učebnic se naopak po desetiletích mohou dostat knihy v době vydání zcela přehlížené a opomíjené. Takových příkladů zná literární historie celou řadu. Mýlit se mohou ve své době jak odborníci, tak čtenáři. Snad jen čas – ten se nemýlí, nebo se to o něm alespoň říká… Přesto má smysl různé literární ankety a soutěže pořádat. V šíři nabídky, kdy vychází tisíce titulů, mohou čtenáře upozornit na to, co by mu jinak uniklo. Mohou mu něco pěkného ke čtení doporučit. Na podobném základě funguje již řadu let anketa Katolického týdeníku nazvaná Dobrá kniha. Vybraní představitelé duchovního života, literární vědci, umělci a další osobnosti zde doporučují čtenářům to, co se jim samým v minulém roce nejvíc líbilo. A čtenář pak po daném titulu může sáhnout a nechat se jím oslovit. Anketa Dobrá kniha má na stránkách KT již své stabilní místo, nicméně redakce dlouhodobě uvažuje i nad tím, jak dát hlas našim čtenářům, jak neomezovat výběr hlasujících. Výsledkem těchto úvah je příloha KT, kterou právě držíte v rukou s názvem nové literární ankety Křesťanská kniha. O jejím laureátovi zde nerozhoduje omezený výběr osobností, ale kdokoliv ze čtenářů Katolického týdeníku.

„ŽELÍZKA V OHNI“ NOMINUJÍ NAKLADATELÉ

V ČR vychází každoročně několik desítek tisíc titulů. Kdybychom výběr knih, o kterých je možné hlasovat, nijak neomezili, hrozilo by, že mnoho knih dostane jeden hlas a několik snad dva hlasy – reálným vítězem ankety by se tak nestal vůbec nikdo. Rozhodli jsme se proto zúžit portfolio titulů, o nichž je možno hlasovat, a výběr knih, kterým je možno dát hlas, nechat na samotných vydavatelích. Někteří nominovali do soutěže více titulů, jiní méně, někteří o účast v anketě Křesťanská kniha zatím nestáli. Čtenářům se přesto dostává do rukou určitý reprezentativní výběr nových knih (nejen) křesťansky orientovaných nakladatelů. Jednotlivé nominované tituly jsou čtenářům na následujících stránkách této přílohy také krátce představeny. Vybírat je skutečně z čeho. Kdo je favoritem ankety Křesťanská kniha, si v redakci netroufneme odhadnout. Netušíme ani, nakolik se výsledky čtenářské ankety budou lišit od lednové ankety osobností Dobrá kniha, kterou samozřejmě zachováváme. Anketa Křesťanská kniha tak bude napínavá nejen pro nakladatele a autory, ale skutečně pro všechny. A hlavně: může čtenáře upozornit na tituly, které by mu jinak možná unikly. Tak pěkné čtení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou