12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Je úžasné objevovat nové filmy

27. 10. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/42 Polští kněží u nás, 27.10.2004

Po roce se bude v Jihlavě opět „myslet filmem“. Mezinárodní festival dokumentárních filmů si klade za cíl vedle přehlídky českých a zahraničních dokumentů vytvářet otevřený prostor pro myšlení, pro inspirativní setkání s filmovými díly. Jeho již osmý ročník proběhne v Jihlavě 26. - 31. října. Blíže o něm hovoříme s jedním ze zakladatelů a hlavních organizátorů festivalu Markem Hovorkou.

V loňském rozhovoru jste uvedl, že každý rok na jihlavském festivalu někoho nového objevíte (nejen pro diváky, ale i pro sebe), nějakou výjimečnou a téměř neznámou filmovou osobnost. Kdo to bude letos?

Sekci, která každoročně představuje významné filmaře, jsme nazvali Průhledné bytosti. Letos jsme v ní (i pro sebe) objevili dílo režiséra Jorgena Letha, zakladatele dánského dokumentu, jehož film Nové výjevy z Ameriky jsme uvedli již loni. Tentokrát představíme jak jeho poslední film Pět překážek, na kterém pracoval s Larsem von Trierem, tak jeho starší díla, například 66 výjevů z Ameriky. Druhou takovouto osobností bude kubánský režisér Santiago Alvárez.

Jak se vůbec k těmto filmovým objevům dostáváte? Je to cesta systematického mapování, nebo věc náhodného výběru či něčí rady?
V průběhu celého roku jezdíme po festivalech, shlédneme stovky filmů, hledáme na internetu, ptáme se a - objevujeme. Právě to objevování filmů, které nás znovu a znovu překvapí svou autorskou originalitou, je úžasné. Stačí se jen dívat, filmy si o uvedení v programu říkají téměř samy.

Velice sledované jsou filmy v soutěžní sekci Česká radost, která vybírá nejlepší český dokument za uplynulý rok. Kdo zde bude letos soutěžit?
Ve světové premiéře uvedeme například film režisérky Margarety Hrůzy Noční rozhovory, který je jak vstupem do nedávné české minulosti, tak i do její vlastní rodiny a jejích principů, dále film režiséra Víta Janečka Pravidla hry, který je esejem o prostoru a jeho zabezpečení ve jménu civilizace a kultury. Uvedeme také dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy Český sen o otevření falešného supermarketu či nový snímek režiséra Jana Svěráka Tatínek o jeho otci.

Před dvěma lety otevíral jihlavský festival známý Moorův film Bowling for Columbine. Uvedete jeho poslední snímek, který je ostře zaměřený proti americkému prezidentu Bushovi a budí řadu diskusí?
Ano, uvedeme i Mooreův poslední film Fahrenheit 9/11, vítězný film z letošního festivalu v Cannes. V české premiéře však promítneme i další dva divácké a svým vnitřním souzněním Moorovi blízké filmy: Super Size Me, hit amerických kin, v němž režisér sám na sobě sleduje, co s jeho tělem dělá, když snídá, obědvá i večeří pouze u McDonald´s, a kanadský film Korporace, oceněný diváckou trofejí na festivalu Sundance, který si klade otázku, zda jsou nadnárodní korporace mocnější než jakákoli vláda.

Dobrou tradicí festivalu je, že se zde filmy nejen promítají, ale po projekcích se i živě diskutuje s jejich tvůrci. Jaká zajímavá osobnost zavítá do Jihlavy letos?
Festivalu se zúčastní francouzský filmový teoretik Gyu Gauthier, jehož knihu Dokumentární film – jiná kinematografie vydáme letos u příležitosti festivalu ve spolupráci s nakladatelstvím AMU. Jde o jedinečný vhled do historie dokumentárního filmu, jakýsi první velký průvodce. Svůj nejnovější film osobně představí kanadský režisér Mike Hoolboom, jehož retrospektivu jsme uvedli loni, či další Kanaďan, Peter Mettler.

A na jaké doprovodné programy se mohou diváci těšit?
Významnou součástí doprovodných programů bude koncert Uriho Caina, newyorského hudebníka, který v Jihlavě představí na české půdě vůbec poprvé své jazzové variace na hudbu Gustava Mahlera. Caine je dnes jedním z nejvýznamnějších muzikantů, který se věnuje vážné hudbě, pohybuje se na pomezí žánrů a originálním způsobem se inspiruje klasickou hudbou.

Další jedinečnou událostí bude připomenutí časopisu Tvář, dvakrát zakázeného periodika, které (přestože v 60. letech vycházelo pouze dvakrát dva roky) vrátilo do literatury některé významné spisovatele, vytvářelo prostor pro publikování do té doby zakázaných literárních textů i neuhýbavou kritiku. Setkání se zúčastní členové redakčního okruhu Tváře, například Zbyněk Hejda, Bohumil Doležal, Emanuel Mandler, Jiří Kuběna, Jan Nedvěd a další. Novinkou letošního festivalu budou také Festivalové minuty, které každý den v průběhu jeho konání uvede Česká televize.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou