26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Homilie: Teoretičtí křesťané?

11. 9. 2018

|
Tisk
|

„Za koho mě lidé pokládají?“ ptá se Ježíš svých učedníků. To je důležitá otázka i pro nás. Za koho pokládají Ježíše naši současníci?

Vydání: 2018/37 Rok pomáhali. Jak je to změnilo?, 11.9.2018


Za historickou postavu, za tvrdého vládce, který po lidech stále něco chce, za zákonodárce, který na lidi nakládá těžká břemena, za obtěžovatele, za někoho úplně zbytečného, za někoho, nad kým se dají zavřít obě oči?
Možná že se Ježíš každého z nás jednou zeptá: „Za koho mě pokládají tvoji nejbližší?“. A my budeme pravdivě odpovídat a možná se budeme i stydět.
Je to nárok, který si někdy ani nechceme připustit. Ježíš není vidět jako samostatná osoba, ale je dobře vidět na nás, na křesťanech. Na tom, jak prožíváme Boží lásku k člověku, jak s Ježíšem spolupracujeme, jak zachováváme jeho slova, jak jsme věrní. Za koho pokládají Ježíše lidé a za koho pokládám Ježíše já sám, to spolu totiž hodně souvisí.
Nejlepší odpověď má Petr: „Ty jsi Mesiáš!“ Zvláštní ovšem je, že Ježíš přísně apoštoly napomíná, aby to o něm nikomu neříkali. Proč? Vždyť by to byla ideální reklama. Napadají mě dva důvody. Ježíš naznačuje, že skutečným Mesiášem a zachráncem může být jen dobrý pastýř – tedy ten, který dá za ovce svůj život, ten, který pro ně zemře.
A druhý důvod nám může dokreslit druhé čtení: skutečné svědectví není o slovech, názvech, pojmech a teoriích, ale o činech. Tedy ne o tom, co se říká, ale co se děje. A právě na to jsou lidé citliví. Pozorně sledují, jestli ten, který mluví o lásce a milosrdenství, také miluje a je milosrdný. Jestli ten, kdo mluví o dobru, dobro také koná.
Poté Ježíš ukazuje učedníkům, že jeho cesta vede skrze utrpení, a Petr se pokusí mu to vymluvit. Zde jsme bohužel obětí špatného a neúplného překladu. Ježíš Petrovi nenadává do vládců temnot, ale doslova mu říká: „Jdi za mě, odpůrče.“ Proto začne mluvit o následování. Nejsme to my, kdo má vést Ježíše, ale je to Ježíš, který má být následován námi. Kolikrát si naplánujeme spoustu věcí a pak Ježíše dodatečně prosíme o požehnání, ale vůbec se nezeptáme: „Ježíši, co po mně v tuto chvíli vlastně chceš ty?“
„Kdo chce jít za mnou, ať zapře sám sebe, vezme svůj kříž a následuje mě.“ My se ale většinou nechceme zapírat. Možná jen v pátek tím, že si odepřeme maso, nebo v den přísného postu, že hladovíme. Jinak v sebezáporu moc nevidíme smysl. Možná jsme dosud neuvěřili, že sebezápor má vycházet z lásky k Bohu a k bližním a že bez něj budou všechna naše slova o kříži jen bohapustou teorií.
„Neboť kdo by chtěl svůj život zachránit, ztratí ho, kdo však svůj život pro mě a pro evangelium ztratí, zachrání si ho.“ Ztratit pro někoho život? To jde asi opravdu jen z lásky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou