26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Homilie: Setře každou slzu z očí

19. 9. 2017

|
Tisk
|

Pod sousoším sv. Cyrila a Metoděje je nápis: Přinesli světlo těm, kteří seděli ve stínu smrti. Je to odezva Zachariášova chvalozpěvu. Seděli – když je člověk ve tmě, bojí se udělat krok, neví, kam jít, do čeho narazí, kam spadne, je ohrožen.

Vydání: 2017/38 Fatimské poselství putuje Českem, 19.9.2017, Autor: Jiří Mikulášek


V dnešním Ježíšově podobenství dělníci seděli na tržišti, protože je nikdo nenajal. Podobenství neřeší otázku sociální spravedlnosti. Boží království se zakládá na zásadách velmi odlišných od těch, které upravují lidské vztahy příjmů a vydání. Bůh nekonečně spravedlivý je také Bůh milosrdný a svobodný. Tím, že rozšíří spásu na poslední povolané, tedy na pohany, nepoškozuje první, tedy vyvolený národ. Když přijme do svého království hříšníky obrácené ve stáří, nekřivdí těm, kteří žili celý život v nevinnosti. Ve světě milosti neexistují práva, kterých bychom se mohli dovolávat; je jisté, že člověk musí spolupracovat na své věčné spáse, je také ale velkým dobrem, že je darem i pro největší svaté. Důvodem nevrlosti prvních dělníků však nebyla láska ke spravedlnosti, ale závist. Bůh však nestrpí mezi dělníky Božího království žádnou formu žárlivosti nebo závisti vůči bratřím; uzná za své dělníky jen ty, kteří se dovedou radovat z dobra druhých jako z vlastního.
Světlo evangelia dává lidskému životu smysl, směr a cíl! Seděli ve stínu smrti: nade vším se vznáší stín smrti a zakrývá slunce lásky Boží tomu, kdo neví o vzkříšení a nenašel v něm naději – i když člověk prožívá něco krásného, řekne si: ale jednoho dne to skončí, protože na dně každé číše radosti je hořkost pomíjejícnosti. Jestliže však je vzkříšení, je každá radostná chvíle příslibem trvalé radosti. Proto je důležité světlo Božího slova. Při křtu říká kněz rodičům: Ať vaše dítě vždycky chodí v tomto světle a až Kristus přijde, ať mu vyjde vstříc a se všemi svatými vejde do jeho věčného království. Když žijeme Boží slovo, mění se naše mentalita v mentalitu Kristovu, je to injekce Kristova myšlení. Slovo Boží působí novou evangelizaci našeho způsobu a cítění. Ježíšův život tak může zazářit z každého z nás.
Svatý Pavel v dnešním úryvku z Listu Filipanům, že má touhu zemřít a být s Kristem, protože je to něco je něco mnohem, mnohem lepšího než žít zde na zemi.
Kardinál Miloslav Vlk vzpomíná: V mém dětství jsme u nás doma měli různé svaté obrazy, např. Boha Otce jako starého fousatého pána (ten způsob zobrazení měl naznačit jeho věčnost a moudrost). Na náboženství ve škole jsem se učil, že život po smrti znamená „věčné patření na Boha“. A tak jsem si myslel, že to bude děsná nuda, a neměl jsem vůbec žádnou touhu po takové věčnosti. Když jsem ale „povyrostl“, pochopil jsem, že věčnost bude znamenat absolutní naplnění všech krásných a největších tužeb v životě, které se tu třeba vůbec nenaplnily. Víte, když vidím, kolik touhy mají lidé po lásce, a když vidím tolik frustrace, bolesti, utrpení a zla, vybavím si příslib, že Bůh „setře každou slzu“, že odstraní ze života člověka veškeré hrozné utrpení a naplní spasené lidi štěstím, radostí, plností, a splní všechny touhy. V takovou chvíli zažívám slabý odstín a náznak toho, co může být ve věčnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou