26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Homilie: Šance k proměně

28. 11. 2017

|
Tisk
|

Výzvou k bdělosti vstupujeme do letošní adventní doby. Na jejím konci máme být schopni rozlišit všemohoucího Boha ve tváři dítěte. Znamení, které vůbec není samozřejmé, podobně jako nesamozřejmé bude později znamení Kříže. Křesťanská bdělost tedy v sobě obsahuje nejen ustavičnou pozornost, ale i jemnou rozlišovací schopnost. Nesmí se zastavit u zvědavého čtení temných znamení konce, ale musí v nás zvyšovat citlivost ke znamením láskyplné Boží přítomnosti. Ne ten, který se sýčky vytrubuje předtuchy zmaru, ale ten, který se nedá zmást a v důvěře čeká Lásku, je oním vrátným z Ježíšova podobenství.

Vydání: 2017/48 Začíná nejkratší adventní doba, 28.11.2017


Advent je dobou dynamické, plné, tvůrčí vnitřní radosti. Tak jako Mesiášův příchod navazuje na ty nejzasutější vnitřní proudy uvnitř dějin vyvoleného národa, scelené a uskutečněné v pokorném, usebraném čekání tiché Panny Marie, máme v adventu dát znovu hlas těm nejhlubším touhám svého srdce, máme světlem z Betléma nechat ve své paměti nasvítit všechny ty dobré skutky, které pro nás Bůh vykonal, máme v usebraném naslouchání Písmu dát vyvstat slovům chvály, vděčnosti, máme rozlišit Boží přítomnost v tom, co někdy považujeme za samozřejmé, v těch, na něž jsme si možná příliš zvykli. Máme své oči odnaučit šilhání po monstrózních událostech a spíše je sklonit k zemi, již na sebe oblékl náš Spasitel, a v dělné blízkosti se s bratry a sestrami těšit nadějí, která se nevyčerpává úspěchy v tomto světě. Jen přijmeme-li za svou tuto zemi, toto tělo, naše dějiny, jen dovolíme-li Bohu, aby naše srdce zranil soucitem s těmi nejohroženějšími, budeme moci kleknout s pastýři před znamením, kterým mnozí, hledajíce něco nápadnějšího, pohrdli.
Adventní soustředění není v rozporu s činností. Předěl mezi koncem církevního roku, kdy nás texty vyzývaly k zúročení hřiven a k nezištným skutkům milosrdenství, a začátkem nového církevního roku je průsvitný. V pokoji a víře v Boha založená činnost je nejvlastnějším ovocem křesťanské kontemplace. Není tedy třeba si vyčítat, že advent bude i letos obdobím přípravy darů, setkávání s lidmi, jen je třeba tyto okamžiky vnímat jako obdarování, ne jako úkol. Láska, s kterou to konáme, ne výsledná dokonalost je tím, na čem záleží.
Křesťan, prosolený Boží milostí, by ve světě měl naplňovat úkol onoho vrátného z podobenství. Ne vrátného, který hlídá, aby do jemu svěřené pevnosti nikdo nepronikl, ale vrátného, který soustředěně čeká, aby mohl dokořán otevřít, až přijde ten, který je cestou a dveřmi pro každého člověka.
Čekání není planým časem, je příležitostí k vnitřní proměně. V neklidu kolem nás, v horečnaté snaze získat křesťany na stranu všech rádoby zachránců tradičních hodnot, vlků v rouše beránčím, má být církev, máme být my všichni podobni mnichům, jak o nich rád hovořil dobrý kardinál Basil Hume: čekají na stanici autobusu. Nikde není psáno, kdy autobus přijede, ale už samo jejich věrné čekání je znamením, že se to stane.
P. PETR A. BENEŠ CSsR

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou