12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Faráři na kole i na plovárně

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/34 Kněží na dovolené, 31.8.2004, Autor: Jiří Macháně

Na dovolenou kněží panují různé názory. Setkat se lze s naprostým odmítnutím typu: „na co ještě dovolenou, vždyť přece pořád nic nedělají“, až po udivené či pohoršené zvedání očí v sloup na břehu rybníka, ve kterém plave “ten kněz, co tu v neděli sloužil spolu s naším panem farářem“. Hned na počátku Písma, v knize Genesis, čteme, jak to je s prací a Bohem. Šest dní postupně tvořil až stvořil vesmír a lidi. Sedmý den odpočinul. To je podle odborníků odůvodnění dne volna - základu pro každou dovolenou. Věřící jsou snad všude rovněž tak přející, že vidí v knězi také člověka, který stejně jako oni potřebuje čtrnáct dní či měsíc v jednom kuse na regeneraci svých sil. O tom, jak vypadá nebo jak by měla vypadat kněžská dovolená, jsme hovořili s psychiatryní MUDr. Alexandrou Havlicovou.

K čemu je z pohledu lékařky pečující o zdraví duše potřebná dovolená?
Pro každého je nutná k tomu, aby si vytvořil určitou životní rovnováhu, myslím tím psychickou. Člověk by pro svou pohodu měl zažívat nejen práci, ale i odpočinek a zábavu. Dít by se tak mělo po celý rok, ale kvůli pracovnímu vytížení se to většinou málokomu daří. Dovolená by tedy měla sloužit nejen k odpočinku, ale hlavně k tomu, aby mohl každý dělat věci, na které nemá během roku čas. Takové, které bychom rádi dělali, jež nás relaxují - zkrátka pomáhají k tomu „dát se zas dohromady“.

Nejinak je tomu jistě i u kněží...
Ti jsou v trochu zvláštním postavení. Jsou to lidé, kteří mají v každodenním sepětí s Bohem sloužit lidem a pomáhat jim v péči o jejich duše. To je velmi vyčerpávající práce.

Povolání, se kterým se bytostně sjednotili, je profesí „pomáhající“. Všichni lidé, kteří pracují v pomáhajících profesích, tedy pracují s lidmi a jejich psychikou či duší, potřebují relaxovat ještě mnohem víc než jiní.

Už jsou snad pryč doby, kdy věřícím vadilo, když kněz odložil při určitých příležitostech kleriku. Určitě jste se ale setkala i s tím, že lidem vadí, když odloží více oděvu, než by očekávali...
Připadá mi, jako by si někteří mysleli, že kněz snad nemá tělo, nebo že nežije v tělesné schránce. Najdou se zejména starší ženy nesmírně udivené tím, že kněz jezdí na kole a nemá přitom kolárek a že je v teplákové soupravě. Dokonce jsem se setkala s dětmi, které se vyptávaly maminky a udivovaly se, když viděly faráře v plavkách, jak se na koupališti ubírá kraulovými tempy z jednoho konce na druhý. Lidem připadá, že „ten kněz“ je až moc jako oni. Podle těchto předsudků má být duchovní takový člověk, který svou tělesnost nežije. Kněží by určitě předsudkům svého okolí neměli podléhat.

Jak si lze představit takový kněžský odpočinek?
Je to téměř stejné jako u ostatních lidí. Záleží na tom, v jakých poměrech kněz vykonává svoje povolání. Kde a jak žije - zda je na faře sám nebo dlí v komunitě spolubratrů, ve společné duchovní správě, žije-li ve velké farnosti či naopak v samotě zapadlé pohraniční vsi. Závisí to také na jeho zájmech, povaze a osobních psychických potřebách.

Znám kněze, kteří působí v pohraničí a mají k pastorační práci nutně přidružené ještě další aktivity. Pro území svých farních obcí jsou pak často uklízeči, řemeslníky, údržbáři, právníky, ekonomy, pokrývači a zedníky v jedné osobě. Pro ně narůstá také význam odpočinku tělesného.

Dovolená souvisí nejen s pohybem, ale také s klidem. Toho si mnohý kněz během roku na faře zrovna moc neužije. Od čeho by si tedy měl odpočinout?
Pokud je ve stresu, přetížený, unavený, nemá dostatek příležitosti se dobře vyspat a navíc potkává neustále spousty lidí, je na místě, aby tohle o dovolené odpadlo. Měl by vyhledat klidné prostředí.

Mnohdy však také knězi fyzická aktivita opravdu chybí. V tom případě pak dělá něco pro svoji fyzickou kondici a regeneraci. Vypustit by měl i každodenní zaběhlé stereotypní povinnosti. Existují také určitá společenství, kde se neustále potkávají titíž lidé se stejnými či podobnými problémy, povahami a nároky. I při nejlepší vůli je to pro psychiku člověka nesmírně únavné. Kněz by si měl odpočinout i od tohoto vztahového nebo komunikačního stereotypu a měl by prostě změnit prostředí.

Dalo by se tedy říci, že kněz, který je často sám, vyhledá společnost, a ten, který je celý rok s lidmi, chce klid?
To je velmi různé. Někteří preferují samotu, protože neustálé kontakty s lidmi vyčerpávají a odpočinou si právě tak, že stráví nějakou dobu v samotě. Užijí si ji, modlí se, rozjímají, čtou knihy, na které neměli během roku čas, poslouchají hudbu. Jsou naopak jiní kněží, řeholníci i sestry, kterým ani celoroční shon lidí nevadí a i nadále vyhledávají společnost. Vycestují na návštěvy rodiny a přátel, protože ti žijí například na druhém konci republiky. Rádi se o prázdninách zase podívají do svého rodného kraje, navštíví příbuzné...

V čem se liší dovolená kněze od dovolené jiných povolání?
Je tu jedna významná odlišnost - kněz nemá vlastní rodinu. Také se možná víc než jiní věnuje i na dovolené každodennímu bytí s Bohem. Denní režim má určitým způsobem daný duchovní náplní - modlí se breviář, slouží liturgii. Od toho nezůstává odtržený. I tak si odpočine, když se může této duchovní sféře věnovat plněji a nemusí tříštit svou energii v koloběhu telefonátů, návštěv, pojíždění a jiné práce.

Lze poznat, zda ten zadýchaný cyklista, co jste ho právě předjeli, nevyrazil na projížďku z blízkého kláštera?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou