26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Ugandě se staví první česká nemocnice

19. 9. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/39 Jak vidí církev mladí lidé, 19.9.2005, Autor: Kateřina Beščecová

V okolí ugandského městečka Buikwe, kde žije asi 45 tisíc lidí, existují jen dvě lékařská zařízení, která však jsou naprosto nevyhovující. Místní ženy rodí bez odborné pomoci anebo za asistence porodních asistentek s nedostatečným vzděláním, a tak jich velké množství umírá při porodu nebo krátce po něm.
Arcidiecézní charita Praha se ve spolupráci s diecézí Lugazi v Ugandě proto rozhodla postavit v oblasti česko-ugandskou nemocnici a školu pro porodní asistentky. Stavba, jejímž iniciátorem je doc. Josef Donát z gynekologicko-porodnického oddělení Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, by měla být dokončena v prvním čtvrtletí roku 2006. Jejím ředitelem se přímo na místě stane právě Josef Donát. Nemocnice má navíc zajistit lékařskou péči pro děti podporované v rámci projektu Adopce na dálku® a také osvětu mezi místními obyvateli týkající se nebezpečí AIDS, péče o těhotné ženy a o miminka, plánovaného rodičovství apod. Nemocnice (o rozloze 956 m²) bude mít kapacitu 50 lůžek s možností budoucího rozšíření a součástí objektu bude také márnice.
Stavbu lze podpořit prostřednictvím účtu č. 749011/0100 u KB, v. s. 804.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou