16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tablet může nahradit i liturgické knihy

14. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/11 Kardinál Duka poodkrývá lidické tajemství, 14.3.2012, Autor: Tomáš Kutil

O tabletech se mluví jako o dalším evolučním stupni počítačů. A nejde o vzdálenou budoucnost – v poslední době se s nimi roztrhl pytel a spolu se čtečkami elektronických knih se už dostávají do rukou i běžným uživatelům. Nejen o tom, že svůj obsah si na nich najde také řada křesťanů, jsme mluvili s JANEM ŠEDO, novým správcem webu Katolického týdeníku, který zároveň připravuje spuštění elektronických verzí KT pro počítače, tablety a čtečky.

 V čem jsou tablety jiné než klasický počítač či notebook?

Tablety se díky svým rozměrům a hmotnosti hodí do situací, kdy notebook je moc těžký nebo nešikovný a „chytrý mobil“ má zase moc malý obraz. Zejména pro lidi pracující „v terénu“ jsou tablety vítaným „chytrým pomocníkem“, který nahradí stohy materiálů, kalkulačku, fotoaparát… Ve vzdělávání se pak mluví o tom, že by tablety mohly vystřídat učebnice, neboť v nich mohou být uloženy například videa či obrázky, které si školák může zvětšovat. Nebo tablet může pro každého školáka generovat jiné příklady na procvičení, kontrolovat správnost řešení a pak předat učiteli informaci, v jakém typu příkladu žáci nejvíc chybovali…

Tablet se hodí ale i pro odpočinek – člověk se na něm může dívat na film (například ve chvíli, kdy jede autobusem a nemůže si rozložit notebook) nebo si ho může vzít večer do postele a něco si na něm číst či brouzdat po internetu. V čem ale vidím úplně největší výhodu tabletů, je to, že se ovládají přirozeně a jednoduše – není třeba se myší strefovat na nějaké místo, ale jenom se ho dotknete na obrazovce. Tablety jsou tak vhodnější třeba pro starší lidi, kterým se myš těžko ovlá-
dá.

 Zlepšují či mění tablety i přístup člověka k internetu?

Někteří odborníci říkají, že kvůli chybějící externí klávesnici vedou tablety uživatele k pasivnějšímu využívání internetu. Já si ale spíš myslím, že to člověka vede spíš k častějšímu využívání fotografií a videí, které se zde oproti počítači pořizují a sdílejí jednodušeji. Zajímavější je to, že se na tabletech momentálně hodně rozšiřují různé aplikace, které využívají internet nejen k prohlížení stránek, ale i k propojování s různými službami. Můžete tak mít třeba s manželkou navzájem sdílený kalendář, kde vidíte, co má ten druhý v plánu. Rozdíl oproti obdobným aplikacím, které fungují přes internetový prohlížeč, je pak hlavně v rychlosti odezvy. Například když se chcete podívat na podrobnosti o nějakém záznamu, nečekáte celé věky, než se stránka znovu načte, ale objeví se hned.

 Tablety a čtečky elektronických knih jsou na první pohled podobná zařízení a některé nejnovější přístroje rozdíly ještě více stírají. Přesto, co je od sebe liší?

Elektronické čtečky používají takzvaný elektronický inkoust. Některé společnosti chybně označují za elektronické čtečky i obyčejné tablety, jde ale o reklamní trik, aby se pak lépe prodávaly. Elektronický inkoust má totiž skvělé vlastnosti – dokáže například písmena pěkně vykreslit. Když jsem poprvé viděl čtečku Amazon Kindle, myslel jsem si, že je na ní nalepená nějaká fólie s potiskem. Tak dokonale podobné tisku na papíře to bylo! Četba takového textu pak méně namáhá oči než na obrazovce tabletu, a navíc se čtečka chová opravdu jako papír – nesvítí na vás. Z toho samozřejmě plyne nevýhoda, že když si chcete večer v posteli číst, musíte si na čtečku posvítit (ale zase se vám asi méně kazí oči). Čtečky s elektronickým inkoustem vydrží na jedno nabití také mnohem déle, klidně i několik měsíců, zatímco tablety maximálně několik dní.

 Jaké další výhody mají elektronické čtečky oproti klasickým knihám?

První, která každého hned napadne, je určitě ta, že můžete mít neustále s sebou celou svou knihovnu. Na druhé straně je to i nevýhoda, neboť z takové knihovny si pak může číst v jeden moment logicky pouze jeden člověk. Pro lidi s horším zrakem je pak výborné, že si mohou text ve čtečkách libovolně zvětšit. V Americe se tak díky čtečkám vrátili k četbě starší lidé, kteří už papírové knihy číst nemohli.

 Řada lidí se dnes rozhoduje, zda si pořídit tablet, nebo čtečku. Podle čeho by měli vybírat, co zvolit?

Podle toho, k čemu je chtějí používat. Pokud si chtějí číst dlouhé texty, jednoznačně doporučuji čtečku s elektronickým inkoustem. V ostatních případech radím spíš tablety, protože čtečky jsou dělané opravdu jen pro čtení a třeba brouzdání po internetu na nich není moc pohodlné.

 Mají tablety možnost využití například i při liturgii?

Někteří kněží si na tablet ukládají třeba poznámky ke kázání, a nemusí si je tak zbytečně tisknout. Podobné je to s ohláškami. V nouzových případech pak tablet jednoduše poslouží i jako náhrada za liturgické knihy. Breviář kněží už často mají v mobilu, protože není vždy možné mít s sebou svou „cihličku“, ale z tabletu nebo čtečky by se jim modlil lépe. Když bych měl nastínit i sci-fi, bylo by z tabletu možné ovládat třeba číselníky písní nebo by mohl nahradit varhany. Skutečně – existují aplikace, které imitují hudební nástroje neskutečně věrně, a kdybyste dotyčného neviděl, myslel byste si, že opravdu brnká na kytaru.

 S elektronickými knihami začínají koketovat už i česká křesťanská knihkupectví – například Paulínky už několik online knih nabízejí a ještě letos chtějí začít vydávat standardní elektronické knihy. Kolik duchovní literatury je už takto dostupné a jaký zde předvídáte vývoj?

Velké množství duchovní literatury je samozřejmě dostupné v angličtině. Ale už se pomalu začíná objevovat i česky psaná duchovní literatura – první knihy má v tomto formátu dostupné například nakladatelství Portál a podle mě je otázkou času, kdy bude i Karmelitánské nakladatelství donuceno nabídnout své knihy i v elektronické podobě. A první tituly by mohly být ty, o které je zájem, ale už se vyprodaly a vydavateli se nevyplatí dělat dotisk.

 Myslím, že můžeme prozradit plány KT časem poskytovat obsah novin i pro tablety a elektronické čtečky. V jakém časovém horizontu by to mohlo být a jak by to mělo fungovat?

Chystáme elektronickou verzi předplatného KT. Čtenář si tak bude moci předplatit noviny, které ale neobdrží do své schránky, nýbrž pravidelně každé úterý mu je doručíme na obrazovku jeho počítače. Snažíme se také, aby co nejdříve přibyla i možnost nechat si noviny doručit do své elektronické čtečky – což je ale složitější, protože třeba Amazon Kindle má periodika ve zkušebním provozu a eReading.cz je také teprve připravuje. Elektronické předplatné by mělo začít fungovat v horizontu týdnů, ale podporu pro čtečky vidím časově spíše na měsíce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou