26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý Václav přiveze nový web KT

20. 9. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/38 Křesťané, neopouštějte Libanon!, 20.9.2012, Autor: Tomáš Kutil

Na svátek sv. Václava čeká KT jedna významná změna – světlo světa spatří jeho nové webové stránky. Jedná se o zásadní proměnu, se starou podobou webu je pojí v podstatě jen adresa www.katyd.cz. Podrobnosti o novém webu přibližuje ten, kdo na jeho vznik dohlížel a bude ho i dále spravovat – JAN ŠEDO.

 K čemu je dobrý nový web? Nestačil by ten stávající?

Jistěže stačil. Katolický týdeník by ale v tom případě nemohl jít s dobou, nezačal by nabízet stále populárnější elektronickou formu předplatného a nemohl by se přizpůsobit novým standardům, které jsou dnes úplně jinde, než když se před mnoha lety spouštěl stávající web KT…

 Pokud bys měl vyzdvihnout jednu věc, která se ti na novém webu nejvíc líbí, co by to bylo?

Mně se nejvíc líbí mnohaletý archiv všech vydání (včetně příloh) Katolického týdeníku, v němž se dá vyhledávat. Občas jsem věděl, že se o něčem v KT psalo, ale nemohl jsem si vzpomenout, ve kterém to bylo čísle. Teď bude stačit vzpomenout si jen na titulek, větu či pár slov – a člověk hledaný článek snadno najde.

 Které další novinky bude možné od 28. září na www.katyd.cz najít?

Mezi hlavní novinky bude patřit možnost přečíst si v elektronické podobě celé číslo Katolického týdeníku a zmíněný archiv. Modernější bude samozřejmě i design stránek, který je inspirovaný zahraničními weby podobných vydavatelů. Přibude také možnost jednoduchého sdílení článků na signály.cz a Facebooku. Dále bude web obsahovat více reportážních fotografií z akcí a blogy redaktorů.

Též jsme dali na jedno místo, co poskytují ostatní servery, s nimiž spolupracujeme. Na hlavní stránce katyd.cz tak najdete liturgický kalendář, který nám poskytuje katolik.cz, slovo na den z vira.cz a odkazy na liturgické texty na biblenet.cz. Návštěvníci na webu KT najdou rovněž odkazy na další zajímavé články, které na internetu publikují jiné křesťanské servery.

 Nový web bude o něco zajímavější pro předplatitele než pro běžné návštěvníky – v čem?

Především jde o zmíněné kompletní vydání aktuálního KT a několikaletý archiv. Vývoj a údržba webu něco stojí a články vznikají v redakci, která krom toho, že samozřejmě musí z něčeho žít, potřebuje nejrůznější vybavení a zázemí. Proto nemůžeme nabídnout všechno zadarmo. Elektronické předplatné bude ale o čtvrtinu levnější než klasické, protože ušetříme na nákladech za tisk a distribuci. Pro návštěvníky bez předplatného bude na webu přístupná vždy jen část textů z aktuálního čísla.

 Zmínil jsi elektronické předplatné. V čem se bude lišit od tištěného a jak bude fungovat?

Tištěnému je velice podobné. S tím rozdílem, že předplatiteli dané číslo nedonese pošťák do schránky, ale otevře si ho na svém počítači nebo notebooku. Objednat půjde přes internet přímo na stránkách www.katyd.cz, kde bude možné ho zaplatit buď přes sms, online platební kartou, nebo převodem na účet.

 Pro koho bude elektronické předplatné výhodné?

Velice pozitivní odezvu máme od lidí ve věku kolem třiceti let, kteří už jsou zvyklí číst na počítači i věci nesouvisející s jejich prací. Bude se hodit určitě lidem, kteří hodně cestují – například vysokoškolským studentům, kteří doma moc nepobudou a jejichž rodiče chtějí mít aktuální výtisk KT doma třeba kvůli programu TV a rádia. Určitě to bude výborná služba pro Čechy žijící v zahraničí, kteří takto budou moci být jednoduše a kvalitně informováni o dění v církvi ve své domovině.

 U jiných titulů je zvykem poskytovat studentům levnější předplatné, protože jak známo, mají hluboko do kapsy. Vyjde jim nový web KT vstříc?

Dohodli jsme se s webem www.signaly.cz, že každý jejich autorizovaný uživatel mladší 26 let si bude moci objednat roční elektronické předplatné KT již za 330 Kč. Takže to nebude striktně jen pro studenty, ale i třeba pro všechny mladé lidi, kteří v tomto věku zakládají rodiny a také nemají zrovna peněz nazbyt.

 Obliba tabletů a čteček elektronických knih stále stoupá. Budou si moci čtenáři přečíst KT i na nich?

Zatím pouze na těch, které podporují technologii flash. Ale doufáme, že se nám brzy podaří připravit i verze pro další tablety, a především pro čtečky Kindle.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou