26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sčítání obyvatel: katolíků je v ČR milion

21. 12. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/52 Vánoční dvojčíslo, 21.12.2011

Sčítání lidu, domů a bytů, které proběhlo letos v březnu, už má první výsledky. Český statistický úřad je zveřejnil v závěru minulého týdne. Ke katolické církvi se podle nich hlásí jen zhruba 1,1 milionu lidí. Dramaticky zároveň narostl počet těch, kteří kolonku náboženství nechali prázdnou.

Při sčítání přesně před deseti lety – v roce 2001 – se ke katolické církvi přihlásilo 2,7 milionu lidí. Letošní 1,1 milionu tedy znamená dramatický pokles. Svou roli v tom ale podle statistiků může hrát i fakt, že kolonka náboženství je nepovinná a možnost nevyplnit ji využilo letos rekordní množství lidí – zhruba 5 milionů. V roce 2001 ji nechal prázdnou jen přibližně milion lidí. „Stejný trend se projevil i u kolonky národnost, kterou nevyplnilo 2,74 milionu obyvatel, v roce 2001 to bylo jen 173 tisíc respondentů,“ uvádí mluvčí sčítání Ondřej Kubala. Mnoho lidí též využilo možnost zaškrtnout, že se nehlásí k žádné církvi. Takových odpovědí bylo 707 tisíc. Zároveň se oproti minulému sčítání zvýšil počet rozvedených mužů – o 37 % a přibylo 10 % svobodných mužů. Rozvedených žen je o 33 % více než před deseti lety a svobodných je o 9 % více. Výsledky sčítání už komentovala i ČBK. „Deseti procentům lidí, kteří se ke katolické církvi přihlásili, je potřeba poděkovat za to, že dobrovolnou otázku po své víře a příslušnosti k církvi disciplinovaně vyplnili. Klademe si ale otázku, proč se polovina obyvatel odmítla státu se svým vztahem k víře svěřit. Měli bychom se proto také zamyslet nad jejich důvěrou ve stát a další instituce,“ napsali biskupové ve svém prohlášení. V souvislosti s náboženstvím se objevila i jedna perlička – přibližně 15 tisíc lidí se přihlásilo k rytířům Jedi – duchovnímu proudu inspirovanému kultovní filmovou ságou Hvězdné války. Podobný trend se objevil i v mnoha jiných zemích – například v Kanadě či Velké Británii.

K výsledkům sčítání se v dalších číslech KT ještě vrátíme.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou