16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Oslavy arcibiskupství pod novou vlajkou

18. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/20 Kardinál Schönborn exkluzivně pro KT, 18.5.2012, Autor: Tomáš Kutil

Vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn, několik dalších zahraničních biskupů, nová vlajka pražského arcibiskupství i zvuková premiéra tří nových zvonů. S tím vším se mohli setkat věřící, kteří se minulou sobotu vypravili do pražské svatovítské katedrály. Slavilo se tam totiž 450. výročí obnovení pražského arcibiskupství.

Hlavním bodem oslav byla slavnostní bohoslužba, kterou celebroval právě kardinál Schönborn. V jejím závěru lidé poprvé spatřili novou vlajku pražského arcibiskupství. Za zvuku fanfáry s ní napochodoval do katedrály Milan Novák, rytíř Papežského řádu sv. Řehoře Velikého, a požehnal ji kardinál Dominik Duka. Vlajka je plná symbolů: „Obsahuje pětilistou růži jako symbol sv. Vojtěcha a kopí s praporcem jako symbol sv. Václava. Patriarší kříž pak odkazuje na českého primase. Dominantními barvami jsou zlatá a černá – barvy pražského arcibiskupství,“ vysvětlil Zdeněk Velebný, tvůrce vlajky, jejíž zmenšenou podobu si mohli zájemci odnést domů.

Největší zájem lidí však vyvolalo to, co se odehrálo těsně po bohoslužbě venku před katedrálou. Zvoníci totiž poprvé rozezvučeli tři nově instalované katedrální zvony. Do jejich hlasů se zaposlouchali nejen věřící, kteří se vyhrnuli z katedrály, ale i řada turistů. Nádvoří Pražského hradu bylo tak zcela zaplněno.

VŠUDYPŘÍTOMNÁ CHARITA

V průběhu celých oslav hrála významnou úlohu Arcidiecézní charita Praha. Den před bohoslužbou uspořádala mezinárodní konferenci o svém působení v zahraničí. Mezi 200 účastníky nechyběli hosté z Indie, Ugandy, Běloruska a Zambie, přijela i sestra Maria Goretti, indická zakladatelka programu Adopce na dálku. Během bohoslužby přinesli zástupci charity dary, které reprezentovaly jednotlivé země, kde česká charita působí. Za Indii to byl například typický oděv sárí, Kongo symbolizoval bubínek a Ugandu panenka z banánového listí.

V kázání se pak kardinál Schönborn dotkl role církve v české společnosti s odkazem na postoj papeže Benedikta XVI.: „Důležité je pro mne především to, aby nám na lidech, kteří se považují za agnostiky nebo ateisty, záleželo jako na věřících. Budeme-li mluvit o nové evangelizaci, tito lidé se možná polekají. Nechtějí se považovat za objekt misie a vzdát se svobody myšlení a vůle. Avšak otázka po Bohu zůstává přítomná i u nich. Jako první krok evangelizace se musíme pokoušet udržovat vnímavou bdělost pro toto hledání a snažit se, aby člověk otázku po Bohu jako stěžejní otázku své existence neodsouval stranou.“

V závěru bohoslužby vystoupil ještě s krátkým projevem ministr zahraničí Karel Schwarzenberg – připomněl postavu prastrýce kardinála Schönborna, který byl v letech 1885–1899 pražským arcibiskupem. „Byl tolik obdivován a uctíván, že když se stavěl svatováclavský pomník na Václavském náměstí, byla jeho podobizna využita pro zobrazení sv. Vojtěcha, jehož socha je součástí památníku,“ podotkl ministr a zdůraznil i hrdost, s jakou se matka současného kardinála Schönborna vždy hlásila ke svému moravskému původu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou