16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťané v Keni se stali terčem odplaty

4. 7. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/27 První záběry nového filmu o Cyrilu a Metodějovi!, 4.7.2012, Autor: Tomáš Kutil

Sedmnáct mrtvých a více než šedesát zraněných lidí – to je výsledek útoků z minulé neděle na dva křesťanské kostely v severokeňském městě Garissa. Stav deseti zraněných je přitom vážný, informovala agentura AFP s odvoláním na místní policii. Podle keňských úřadů jde zřejmě o odplatu za invazi keňské armády do Somálska, která se takto loni na podzim pokusila omezit vliv radikálních islamistů na jihu země.

K útokům se ústy P. Federica Lombardiho vyjádřil okamžitě i Vatikán. Podle něj jde o „strašlivé a hluboce znepokojivé činy“ a zdá se, že teroristické skupiny začaly považovat útoky na křesťany během nedělních bohoslužeb za účinnou metodu šíření nenávisti a strachu. Mluvčí Vatikánu pak vyzval k velké solidaritě s oběťmi a dodal, že je nutné znovu obnovit snahy k nalezení řešení problémů v Somálsku, které mají dopad na celý region. „Především je nutné rychle obnovit a vytrvale bránit náboženskou svobodu a jasně se stavět proti všem nezodpovědným činům, které ničí vztahy mezi jednotlivými náboženstvími,“ řekl P. Lombardi.

MASAKR Z POLICEJNÍCH ZBRANÍ

Přesně takovým útokem proti jedné náboženské skupině byly nedělní události v Garisse. Nejméně sedm útočníků nejprve zavraždilo dva policisty, kteří byli na hlídce u jednoho z kostelů. Poté se zmocnili jejich zbraní a rozpoutali palbu uvnitř objektu, kde se právě konala bohoslužba. Zahynulo 15 lidí a 40 jich bylo zraněno. Útočníci použili nejméně jeden granát a další vhodili do jiného kostela, kde utrpěli zranění další lidé. Svědci líčili děsivé scény, kdy na zemi ležela krvavá těla a záchranáři se snažili zraněné vynést ven.

Garissa leží na severovýchodě Keni přibližně 140 kilometrů od somálské hranice. Zároveň je město zhruba 70 kilometrů vzdálené od obrovského uprchlického tábora Dadaab, kde žije téměř půl milionu somálských uprchlíků. Minulý pátek tam neznámí útočníci unesli čtyři zahraniční humanitární pracovníky a zabili jejich keňského řidiče. Keňa tak v posledních měsících zažívá sérii smrtících pumových a dalších útoků včetně květnové exploze v hlavním městě Nairobi, která si vyžádala na tři desítky zraněných. K bombovým útokům v této zemi se většinou hlásí somálské islamistické hnutí Šabáb, které se netají tím, že má blízko k teroristické síti Al-Káida. Své výhrůžky vystupňovalo poté, co se Keňa loni na podzim rozhodla vyslat do sousedního Somálska své vojáky, aby proti Šabábu bojovali. Keňa tím reagovala na únosy a přeshraniční incidenty, které vážně poškozovaly její turistický průmysl.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou