12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Komunisté ho 'nepřevychovali', sám naopak vychovával

25. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/22 Inteligentní plán, 25.5.2010, Autor: red

Josef Koukl se narodil 8. listopadu 1926 v Brně a mládí prožil v Břeclavi, kde byl jeho otec profesorem na gymnáziu. Sám začal studovat klasické gymnázium v Brně, kde také na konci druhé světové války maturoval. Následně se rozhodl pro kněžskou dráhu, studoval na pražské teologické fakultě (1945–1950) a těsně před ukončením studia byl 23. dubna 1950 vysvěcen na kněze pražské arcidiecéze.

Jelikož v té době ještě neexistovala plzeňská diecéze, měl před sebou Josef Koukl opravdu široké pole, kam mohl být poslán. Jeho první kněžské kroky jsou spojeny se Sokolovem, kde působil jako kaplan. Tyto „kněžské líbánky“ však neměly dlouhé trvání. Komunistický režim je záhy utnul, když už za necelé dva měsíce musel Koukl narukovat k výkonu vojenské služby u Pomocných technických praporů, kde měl být „převychován“. U „pétépáků“ zůstal Koukl až do roku 1953 a kromě jiného zde pomáhal stavět vojenskou nemocnici v pražských Střešovicích (zde také vloni požehnal pamětní desku připomínající tyto bývalé pracovní útvary komunistické armády). U Koukla pétépácká „převýchova“ zjevně nezabrala, a tak půl roku zůstal bez státního souhlasu a následně vystřídal v kněžské službě několik farností. Od března 1954 působil jako pomocný kněz ve svatovítské katedrále a od srpna téhož roku byl administrátorem farnosti Praha-Stodůlky. Poté následovala první „dlouhá štace“ – v letech 1958 až 1970 působil jako administrátor farnosti Kladruby u Stříbra. Spousta kněží Josefa Koukla zná osobně z místa jeho dalšího působení. V listopadu 1970 se totiž stal spirituálem kněžského semináře v Litoměřích, kde následně celou řadu bohoslovců duchovně formoval. V březnu 1974 byl pak promován na doktora teologie a od září téhož roku až do pádu komunismu přednášel v Litoměřicích na bohoslovecké fakultě morální teologii. Zároveň působil jako administrátor ve Velemíně u Lovosic. Jako profesor fakulty se stal také kanovníkem kapituly u Všech svatých na Pražském hradě. Těsně před pádem komunismu 26. července 1989 byl Josef Koukl po dlouhých a složitých jednáních Vatikánu s komunistickou vládou ČSSR nakonec jmenován sídelním biskupem litoměřickým a o měsíc později 27. srpna příjal v místní katedrále sv. Štěpána biskupské svěcení. V rámci České biskupské konference pak Josef Koukl působil dlouhá léta jako předseda biblické komise. Na Štědrý den 2003 jmenoval papež Jan Pavel II. diecézním biskupem v Litoměřicích Pavla Posáda, po jehož nástupu se stal Josef Koukl emeritním biskupem a zastával úřad biskupského vikáře pro záležitosti styku se zahraničím. V roce 2005 obdržel Josef Koukl Evropskou Karlovu cenu Sudetoněmeckého sdružení (SL) za úsilí o česko-německé smíření.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou