26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hlavu církve uvítají dvě farnosti současně

24. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/39 Papež v ČR, 24.9.2009, Autor: Václav Štaud

Brněnské letiště, kam za několik dnů přijdou tisíce lidí pozdravit Svatého otce, nese název podle místní části Tuřany. Prostor papežské bohoslužby však leží částečně také v katastru nedalekého města Šlapanic. Dnešní reportážní stranu proto věnujeme oběma farnostem zároveň. Nebude to těžké, protože mezi nimi panují úzké přátelské vztahy.

Jen několik týdnů před papežskou návštěvou se Šlapaničtí vydali v neděli odpoledne k Matce Boží tuřanské. S cestou Benedikta XVI. to ovšem nesouviselo – vždyť se tato pouť koná na konci každého léta. Tentokrát přivedl šlapanický farář P. Miloš Mičánek do Tuřan více než tři sta svěřených duší. V úvodu bohoslužby řekl: „Letos opět přicházíme děkovat za všechny dary a do rukou Božích a Mariiných chceme vložit svůj další život. Tentokrát však budeme prosit i za dobré plody nastávající návštěvy Svatého otce, která naše dvě farnosti tak vzácně spojuje.“ Na závěr poutníky pozdravil místní farář P. Luboš Pavlů a všechny je pozval na podvečerní tuřanské posezení u příležitosti závěru prázdnin. Na nádvoří před farní kavárnou pak bylo živo až do pozdních hodin. Živá hudba, vůně pečených uzenin, dostatek dobrého pití a všude kolem mnoho dobrých přátel. Kdo by spěchal domů?

Pomůže i městská policie

Se šlapanickými poutníky přišel i starosta jejich města Jaroslav Klaška a každého setkání zde využíval k upřesňování příprav blížící se slavnosti. „Příjezd papeže je pro celý region natolik významnou událostí, že spolupráci s biskupstvím a dalšími organizátory chápeme nejen jako svou povinnost, ale i jako velkou radost,“ říká starosta Šlapanic. „Naše městská policie například bude střežit stanové městečko poutníků na letišti a přímo ve městě jsme zajistili nocleh dvěma stům organizátorů. Těším se, že jeden z nově opravených křížů ponese pamětní desku připomínající tuto událost. Vždy o svátku sv. Václava se tam můžeme scházet k děkovné liturgii,“ dodává Jaroslav Klaška. Některé jeho informace patřily i Marii Stehlíkové, jež zastupuje tuřanskou farnost v týmu diecézního koordinátora papežské návštěvy. Také ona má co představit: „Naše farnost nyní připravuje do tisku tento barevný pamětní list,“ ukazuje snímek Matky Boží Tuřanské, doplněný o barokní cyrilometodějskou grafiku a starobylou poutní píseň. „Budeme je na letišti rozdávat účastníkům setkání a ještě část necháme v kostele k vyzvednutí zájemcům, na které by se snad nedostalo,“ dodává Marie Stehlíková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou