26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Orli jedou na kolech až do Říma

1. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/31 Klášter má nový chrám, 1.8.2012

Poslední červencovou sobotu vyrazila autobusem stovka poutníků z Velehradu do Padovy, odkud budou už na kolech pokračovat do více než 700 km vzdáleného Říma. V Padově se k nim přidá ještě třicítka cyklistů, kteří už před týdnem vyrazili na kolech přímo z Velehradu. Smyslem poutě je projet cestu, kterou roku 867 podnikli sv. Cyril a Metoděj, když šli žádat od papeže Hadriána II. povolení sloužit liturgii ve staroslověnštině.

Vrcholem cyklopoutě by měl být 8. srpen, kdy se poutníci budou účastnit mše sv. v bazilice sv. Klimenta, kde se nachází hrob sv. Cyrila. Naplánované je i setkání s papežem Benediktem XVI. na generální audienci. Právě pro papeže si poutníci přibalili na cestu jeden dar – kovaný velehradský kříž, který vyrobil umělecký kovář Ondřej Vlachynský z Kunovic. Nejde ale o přesnou kopii. „Je to takové moderní pojetí,“ upozornil jednadvacetiletý kovář. Na kříž nanesl dvě vrstvy černé kovářské barvy a poté i měděnou patinu. „Je to kříž na obětní stůl. Nechtěli jsme, aby skončil někde v muzeu, ale aby sloužil při liturgii,“ řekl o zhruba padesáticentimetrovém kříži hlavní organizátor pouti Petr Gabriel. Ten je zároveň sekretářem Orla v Uherském Brodě, který tyto cyklopoutě už osm let organizuje.

Letošní trasa podle Gabriela vznikla z myšlenky podpořit oslavu výročí 1 150 let od příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu. Trať cyklopoutě vybrali organizátoři především podle možností noclehu a atraktivnosti měst. Kromě zmíněné Padovy tak navštíví poutníci 
i Assisi či Loreto.

Mezi 130 cyklisty je nejmladším účastníkem výpravy desetiletý Šimon Moravanský, který se cyklopoutí účastní od svých osmi let a do Říma jede s celou svou rodinou.

Nejstarším cyklistou, který na kole absolvuje celou trasu z Velehradu až do Říma, je pak 73letý František Sniehotta. „Zatím jsem jel všechny cyklopoutě, které Orel Uherský Brod pořádal. Proč stále jezdím? Vždy je to bezvadné. Letos jsem se celý rok těšil, až se zase setkám se starými přáteli,“ prozradil vitální muž, jemuž by jeho věk nikdo nehádal.

Ještě předtím, než se vydal s předvojem cyklistů na dlouhou trať, prozradil, že v tréninku letos našlapal dva tisíce kilometrů. „To víte, že mám z té trasy respekt – tělo už není jako u mladých. Měl jsem ale velkou posilu v manželce, která mě podporuje,“ připomněl nejstarší cyklopoutník. Svoji pouť obětuje za farnost Stará Ves nad Ondřejnicí, odkud pochází a kde je pořád ještě kostelníkem.

Nejvíce poutníků je v produktivním věku; výprava zahrnuje také 15 seniorů a rovněž více než 50 žen. Podle Gabriela mají cyklisté během cesty zajištěný servis bicyklů i zdravotní péči

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou