26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Orelské 'ne' komunismu před šedesáti lety

26. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/35 Máme doma prvňáčka, 26.8.2008, Autor: Michaela Straková

Kolem pěti tisíc orelských poutníků si přišlo minulý víkend na Svatý Hostýn připomenout pouť, která zde před šedesáti lety vstoupila do dějin nejen této tělovýchovné organizace. Na vrcholu posvátné hory se tehdy sešlo na sto tisíc lidí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s nastupujícím komunistickým režimem. „V následujících vykonstruovaných soudních procesech bylo osmnáct členů z vedení Orla odsouzeno na celkových sto padesát jedna let,“ uvedl Božetěch Kostelka, orelský historik.

Letos se poutníci žádné perzekuce obávat nemuseli. Nejprve se tu uskutečnilo setkání orelské mládeže, která si během soboty vyzkoušela mnoho tradičních i netradičních disciplín. Tradiční soutěž – běh do vrchu – přilákal v sobotu v podvečer všechny věkové kategorie závodníků. Nejstarším běžcem byl Antonín Zelina, starosta orelské župy Velehradské. „Na památné pouti v roce 1948 mi bylo jedenáct let,“ prozrazuje po vyběhnutí kopce tento jedenasedmdesátiletý sportovec. „Orlové putují na Hostýn už od roku 1930, vždy druhou neděli po Nanebevzetí Panny Marie. V srpnu končí žně, řada z nás jsme byli sedláci z dědin a k Panně Marii jsme chodili také děkovat za úrodu,“ vzpomíná Antonín Zelina.
V neděli dopoledne pokračovala pouť tradičním průvodem s prapory a slavnostní mší svatou na pódiu vedle baziliky. Hlavním celebrantem byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který je zároveň duchovním rádcem Orla. „Orel od začátku myslí nejen na sport, ale i na ducha. Spojení zdravého těla a zdravé duše je velmi důležité. Orel buduje křesťanskou kulturu hlavně prostřednictvím sportu,“ zdůraznil při promluvě arcibiskup.
Po poledni se konalo shromáždění, při kterém zástupci Orla představili činnost této organizace. Pouť zakončila odpolední křížová cesta.



Orel je sportovní křesťanskou organizací, která příští rok oslaví 100 let své existence. Po druhé světové válce tvořilo členskou základnu na 200 tisíc lidí. Celá polovina z nich dorazila na orelskou pouť na Svatý Hostýn i 29. srpna 1948. Vedoucí představitelé Orla byli poté obviněni z velezrady a odsouzeni ve vykonstruovaných procesech. V roce 1950 komunisté činnost Orla zakázali. Všichni odsouzení byli v roce 1968 rehabilitováni, o rok později byla ale rehabilitace „zrušena“. Definitivně byla jejich jména očištěna až po roce 1989. V současnosti má Orel přes 17 000 členů.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou