26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Orel se na prahu stých narozenin rozrůstá

22. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/21 Ve vaší farnosti se nesportuje?, 22.5.2007, Autor: Václav Štaud

První křesťansko-sociální tělocvičné odbory u nás vznikaly na přelomu 19. a 20. století. Název Orel vyhlásil P. Jan Šrámek v Olomouci o svatodušních svátcích roku 1909. Poprvé organizaci rozpustili němečtí okupanti – zabavili majetek a popravovali její členy. Další zákaz přišel bezprostředně po únorovém puči roku 1948. Mnoho členů opět čekala vykonstruovaná obvinění a trpké roky věznění. Stanovy svobodně obnovené organizace byly schváleny dne 6. 6. 1990. Dnes je ústředním sekretářem Orla v Brně Ladislav Kotík, kterého jsme se zeptali:

Došlo k navázání na staré dobré tradice?

Pamětníci, kteří Orla na počátku 90. let vzkřísili, strhávali všechny svým zanícením a obětavostí. Přestože každé nadšení postupně vyprchá a lidé se unaví, jejich dílo zůstalo pevné. Do orelských řad se podařilo přivést hodně zkušených členů s dobrým vlivem na mladou generaci. Ta sice již přichází s novými zájmy sportovními i kulturními, duchovní obsah orelské činnosti však zůstává nezměněn.

To znamená, že Orel je zas jen pro katolíky?
Ne, jsme otevřeni a sloužíme všem, to znamená i členům jiných církví a nevěřícím. Ovšem za podmínky, že budou respektovat naše hodnoty a morální zásady. A také úzkou spolupráci orelských jednot s katolickými farnostmi. Jsme rádi, že nám většina kněží fandí. Někde je to mladý farář, zapálený pro určitý sport, jinde zase starší kněz, který nám pomáhá na základě vlastních dobrých zkušeností například z meziválečného dětství. Jsou však i duchovní projevující o volný čas svých mladých farníků pramalý zájem. Těch je naštěstí málo.

Jak spolupracujete s církví mimo farnosti?
Masivní propagace od církevních představitelů, jak ji před válkou prožívali naši prarodiče, už tu není. Možná je to dobře, protože by v naší sekularizované společnosti působila kontraproduktivně. Přesto cítíme ze strany České biskupské konference i většiny biskupů účinnou podporu. Moc nám pomohl především otec arcibiskup Karel Otčenášek jako dlouholetý duchovní rádce Orla. Jedním z našich významných orgánů je duchovní rada, složená hlavně z kněží. Pravidelně hodnotí naši práci a podílí se na přípravách důležitých akcí na ústřední i župní úrovni. Předsedou duchovní rady je nyní P. Petr Dujka, farář v Uherském Hradišti.

A jak vidíte budoucnost?
Rádi bychom vylepšili spolupráci jednotlivých žup s diecézními centry mládeže. Se sekcí pro mládež ČBK má orelské ústředí už dnes mimořádně prospěšné kontakty. Vzájemně si pomáháme s řadou akcí. Naším nejbližším úkolem je organizace sportovního programu na srpnovém celostátním setkání mládeže v Táboře. Akce je zatím v přípravách, ale mohu již slíbit klasické sporty jako fotbal nebo volejbal, milovníci vody si užijí na Lužnici, připravíme i několik ukázek moderních sportovních trendů, jako je latinskoamerická sportovně-taneční pohybová aktivita „capoeira“. V době táborské pouti se Orel ujal ještě zastupování českých a moravských katolíků na souběžném setkání středoevropské mládeže v rakouském Mariazell. Připravujeme týdenní cyklopouť, která vyjede 6. srpna z Uherského Brodu. Přidejte se k nám! (Uzávěrka přihlášek je koncem června, více informací lze najít na www.cyklopoute.cz, pozn. red.)

Má Orel také mezinárodní rozměr?
Jsme zapojeni do aktivit FICEP – mezinárodního sportovního svazu, který na základě evangelia podporuje vrcholový sport a sport pro všechny, společenství a rozmanitost kultur. FICEP má kontakty na Evropskou unii i na Svatý stolec. Za dva roky, kdy oslavíme 100 let Orla, u nás proběhne také kongres FICEP. Bude to mimořádná událost, spojená se sportovními hrami katolické mládeže celé Evropy. Po roce 1990 jsme byli v této organizaci nejdříve jen „chudými příbuznými“. Svěření vrcholné události nyní postavilo Orel mezi rovnocenné partnery. Před několika dny jsem se vrátil z kongresu FICEP v Salzburgu, kde se o všech připravovaných aktivitách hovořilo. Dalším uznáním Orla tam bylo moje zvolení členem výkonného předsednictva a předsedou jedné ze tří hlavních komisí FICEP – pro mládež.

Prozradíte nám aktuální stav Orelstva?
Průměrný věk je 32 let. 17 tisíc našich členů působí v 250 jednotách, které se podle historické tradice sdružují do žup. A prognóza dalšího vývoje se zdá být mimořádně povzbudivá. V posledních pěti letech členská základna neustále roste, vznikají nové jednoty. A nejen na Moravě! Orli jsou úspěšní i ve východních a jižních Čechách, na Vysočině. Také v litoměřické diecézi už Orel dobře slouží například v Semilech nebo Hrádku nad Nisou. Jen během letošního prvního čtvrtletí jsme přijali 1300 nových členů, převážně mladých lidí. Přicházejí sami bez bombastických kampaní v médiích, bez billboardů u silnic. Protože naše jednoty jsou živé, plné dobrých a přátelských lidí. A nabízejí hodně kvalitních sportovišť, obětavých trenérů a organizátorů sportovního i kulturního života. Mladí lidé chápou naši zásadu „Dávat sportu smysl“. Cílem tu není vychovávat mistry světa, ale utužovat zdraví. A prostřednictvím sportu podporovat kladné vlastnosti mladého člověka, Božího dítěte, které se férově ohlíží i na zájem svých spoluhráčů a všech soupeřů.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou