12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Olomouc policisty překvapila

29. 8. 2017

|
Tisk
|

Celostátní setkání mládeže v Olomouci je už minulostí, neustále se ale objevují další svědectví o tom, co na něm lidé prožili. Dokonce i od policie.

Vydání: 2017/35 Pietro Parolin jednal v Rusku, 29.8.2017, Autor: Tomáš Kutil

Svědectví jednoho z policistů zachytil Jiří Dyčka, který měl na starosti pořadatelský tým. „Naši policisté nejsou na takové zacházení zvyklí. Nikdo na ně nenadával, neplival ani neházel dlažební kostky. První dva dny stáli s otevřenou pusou a koukali, jak lidé spořádaně chodí, zdraví je a děkují jim za službu. Teď jsou všichni takoví rozněžnělí,“ vyprávěl mu jeden z policejních důstojníků.
Kontrast byl o to větší, že se o pár hodin později potkali s fotbalovými fanoušky. Ale i zde se projevila zkušenost ze setkání mládeže. „Nějací chuligáni se opili, a pak cestou na vlak rozbili okno, převrátili značku a rozkopali plot. Normálně by naši policisté jen přemýšleli, jestli to byl přestupek, nebo trestný čin, ale tentokrát ty chuligány naložili do auta, dovezli k plotu a nechali je ho spravit. Přivezli je ke značce a nechali je, ať ji postaví. Přivezli je před dům a řekli: ‚A teď se té paní omluvíte.‘ Chuligáni zaklepali, omluvili se, a pak už nebylo třeba řešit nějaké přestupkové řízení, protože proběhlo řízení morální,“ dodává policejní důstojník.
Nešlo o ojedinělou zkušenost. „Policisté mi říkali, že nezažili tak velkou akci, která by byla tak klidná. Že se jim ještě nestalo, aby někde šlo šest tisíc lidí, a ani jeden mimo přechod,“ vypráví Jiří Dyčka pro KT.
Policisté se mu také svěřili, že jsou velmi rádi, když si jejich práce někdo cení. Jiří Dyčka se dělí i o SMS zprávu, kterou dostal od pana Baše z bezpečnostní agentury SOS: „Všude jsem se setkal se skvělými lidmi a bylo mi potěšením poznat jejich názory. Všichni v Olomouci načerpali mnoho pozitivní energie od lidí na stejné vlně a posílilo je to... Je skvělé cítit, že v lidech je ještě stále mnoho dobra.“ Setkání mládeže se zúčastnilo celkem 8 500 lidí, z toho 133 kněží a 79 řeholníků. Organizátoři uvádějí i to, že se snědlo 93 923 porcí jídla a vypilo 3 000 litrů kofoly. A kněží rozdali během mší 35 426 hostií.
Atmosféru celého setkání si lze přiblížit na portálu youtube.com, kde Sekce pro mládež ČBK zveřejnila nahrávky přednášek, písní i divadelních scének.
(tok)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou